Egy tyúklépés előre

 2007.11.25. 14:45

Igaz e hó 9-én jelent meg a cikk, de most leltem rá. És nagyon tetszene a dolog. Már régóta vágyom rá, hogy megszülessen végre nálunk is. Az egész rendszernek időalapúnak kéne lennie, úgy korrekt. Milliárdokat dobnak ki az ablakon, ahelyett, hogy valami praktikusat, mindenki számára elfogadhatót és hasznosat csinálnának.

Az időalapú jegyről beszélek!

Kis lépés, de talán elindulunk ezen az úton. Beharangozták az SMS jegyet, ami - végre - időalapú, így korrekt. Olvasva Erminavet cikkét, felcsillant bennem a remény, hogy talán mégse annyira élhetetlen város Budapest.

Az Index információi szerint a BKV 2008 első hónapjaiban szeretné bevezetni az SMS-ben megvásárolható jegyeket. Az újítás technikailag is érdekes, és sokat javíthat az alkalmi utasok kényelmén/fizetési kedvén, hiszen jelenleg a megállók többségének közelében nem lehet jegyet kapni, a felszíni automaták a tapasztalatok szerint többször rosszak, mint jók.

Csak meg ne torpanjunk rögtön az elején! Pedig esélyes, hiszen mindenki mindenről nagy sápot akar lehúzni. Tipikus magyar hozzáállás.

A külföld - és nem csak a nyugat! - már eléggé előttünk jár. Mi csak kullogunk utánuk. A 90-es évek közepén Prágában már idő alapon működött a jegy. Legalábbis az volt ráírva, hogy 1 órán át érvényes a kezeléstől számítva.

Hogy ezt miért is nem tudták megoldani nálunk? Új buszok, új jegykezelő cuccok - tudjátok, az a sárga kis bélyegzős - felszerelése a régi rendszerbe. Minek? Ezzel az erővel már időpontot is bélyegezhetne az a kütyü, és kész. Egyszerű és olcsó lett volna, ha már amúgy is cserebere van. És ha a sok mechanikus jegykezelő bigyót - azt a piros kis izét a fekete műanyaggal a tetején - is ki kell cserélni, még akkor is olcsóbb megoldás, mint ha hatszor állítunk át mindent, újra lecserélve az egészet. Persze előfordulhat, hogy ebből a megoldásból nem lehet privát haszonra szert tenni.

Na most jól felhúztam magam.

Címkék: budapest közlekedés bkv

A bejegyzés trackback címe:

https://rianna.blog.hu/api/trackback/id/tr21241249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2007.11.27. 01:52:13

Á, még nem vagyunk nagyon elmaradva más országoktól - de már dolgoznak rajta!
süti beállítások módosítása