Ahogy már korábban jeleztem

Erőss Zsolt hegymászó fotókiállítása pénteken nyílt meg az Állatkertben

A maga nemében páratlan fotókiállítás látható a Fővárosi Állat- és Növénykert Barlangtermében. Erőss Zsolt expedíciós hegymászó képei az Alpok, a Kilimandzsáró és a Himalája vidékének tájait, élővilágát és kulturális látnivalóit idézik fel az érdeklődők számára. A kiállítás szeptember 24-ig látogatható.

A számos egyéb látnivaló mellett hófödte hegycsúcsokat, magashegyi tájakat is csodálhatnak a látogatók a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A városligeti intézmény Barlangterme ad helyet ugyanis Erőss Zsolt expedíciós hegymászó különleges fotókiállításának. A kiállítást péntek délután nyitotta meg dr. Juhász Árpád geológus, és dr. Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója.

A magashegyi expedíciók világát bemutató fotókiállítás olyan látványt oszt meg az érdeklődő nagyközönséggel, amelyben csak keveseknek van részük. Az igényes fotográfiák között akad az Alpokban, a Kilimandzsáró vidékén, illetve a Himalájában készült felvétel is. A képek jelentős része Erőss Zsolt tavaszi expedícióján készült, amelynek során a hegymászó a Makalu 8463 méter magas csúcsát hódította meg. Erőss Zsoltnak ez a hetedik, a magyar sporttörténetnek pedig a kilencedik nyolcezer méter feletti hegycsúcsa. 

Erőss Zsoltról
Erőss Zsolt Csíkszeredában született 1968-ban. 1990 óta vesz részt hegymászó expedíciókon: a számos meghódított hegycsúcs között hét olyan akad, amely nyolcezer méternél is magasabb, sőt, Erőss feljutott a Föld legmagasabb csúcsának számító Csomolungma legtetejére is. A „világ tetejének” megmászásáért Erőss Zsoltot a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki.

A tiszteletre méltó sportteljesítmény mögött igen hosszú felkészülési időszak, komoly fizikai és szellemi erőfeszítést igénylő akklimatizációs és hegymászási periódus állt. Erőss Zsolték eredeti tervei között a Mount Everest északi fala szerepelt, ezt a tervet azonban a tibeti feszült helyzet miatt kénytelenek voltak megváltoztatni. Így a 8463 méteres, nagyon nehezen mászható Makalut vették célba, amely mindössze 22 kilométerre, keletre fekszik a Mount Everesttől. Az expedíció 2008. április 10-én indult és összesen 2,5 hónapot vett igénybe.  A „Magyarok a világ nyolcezresein” expedíciósorozat hagyományosan nem használ oxigénpalackot és magashegyi serpákat.

A világ 14, nyolcezer méternél magasabb hegyéből eddig kilencet másztak meg magyarok, közülük azonban Erőss Zsolt az egyetlen magyar, aki hét nyolcezres csúcsot is megmászott már: Nanga Parbat (8125 m), Gasherbrum II. (8035 m), Dhaulagiri (8167 m), Hidden Peak (8068m) és Broad Peak (8047 m) Makalu (8463 m). A Mount Everestet (8850 m) első magyarként hódította meg.

A „Magyarok a világ nyolcezresein” elnevezésű expedíciósorozat létrehozóinak elsődleges célja, hogy az összes nyolcezres csúcsot érje el magyar hegymászó. Expedícióik során minden alkalommal filmet, fotót, előadásanyagot készítenek a magashegyek világáról, emberekről, egzotikus tájakról. Fontosnak tartják, hogy ezeket az ismeretterjesztő dokumentumokat élménybeszámolókon ismertessék meg a sportot, főként az életmód sportokat kedvelő emberekkel. Ezt a célt szolgálja az Állatkertben megnyitott kiállítás is.
A Barlangteremben elhelyezett kiállítás szeptember 24-ig látogatható. Az Állatkert tervei szerint az ősz folyamán több más érdekes kiállításra is sor kerül majd. Így Erőss Zsolt kiállítása után a városligeti intézmény természetvédelmi tevékenységét bemutató fotókiállítást láthatja a nagyközönség.

Forrás: FÁNK

Címkék: fotó hírek utazás kiállítás hegymászás állatkert

A bejegyzés trackback címe:

https://rianna.blog.hu/api/trackback/id/tr89641052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása