Beigli

 2008.12.03. 15:47

Családunkban nagy hagyománya van a beiglinek, hiszen anyuék igen sokan testvérek, és nagy az összefogás. Ez a karácsonyi beigli előállításában kifejezetten megmutatkozik, ugyanis anyu két nővére így karácsony előtt összefog, és a teljes nagycsaládi igény kielégítésére nagy beiglisütésbe kezd. Ez alsó hangon 40 rudat jelent általában.

Mivel Ákos beigli-rajongó, jeleztem anyuék felé, hogy minket is belevehetnek az igénylők közé, hiszen már önálló háztartás volnánk. Eddig mindig a szülőktől kaptunk egy kis beiglit, mindkét oldalról, ezen kívül Ákos még egyéb forrásokból is beszerzett 2-3 rudat.

Most némi alapunk is van azért a beigli igénylésre a nagycsaládi sütésből, mivel költözéskor az igen drága, nagy és mindentudó konyhagéptől meg kellett váljak, amit odaajándékoztam Csöpi néninek, aki nagyon szeret sütni, és nagyon tud is, és a családi beigligyártás lelke. Szóval remélhetem, hogy cserébe jut nekünk is beigli.

Ákos ugyan mondta, hogy nálunk a családban kicsit furcsa a beigli, mivel szinte nincs is benne tészta. Pedig mindig azt hallottam eddig, hogy az az igazán jó beigli, amelyikben alig tartja valami a tölteléket. De hát ő szereti a tésztáját is. Nosza jeleztem a család felé, hogy ha valamelyik beiglit elrontanák - kicsit kevesebb töltelék jutna bele -, azt nyugodtan adhatják nekünk. Másutt nem éri kritika, Ákos meg épp úgy szereti. Idén úgy néz ki viszonylag elégedett lehet - tökéletesen tuti nem, mert neki semmi mennyiség nem elégséges, ha beigliről van szó.

Szerencsére a beiglizés karácsony időszakára korlátozódik, így megússzuk viszonylag komoly következmények nélkül. Persze utána nem árt némi diéta. Szóval nálunk a híres kabaréjelenet nem állja meg a helyét, mivel még szilveszterig se tart ki a beigli. Mindez úgy, hogy én nem is szeretem a beiglit, inkább zserbót (kifejezetten Csöpi néni félét), vagy rácsos sütit szoktam inkább választani.

Mindenkinek hangulatos készülődést az ünnepekre!

Címkék: család karácsony napló beigli

A bejegyzés trackback címe:

https://rianna.blog.hu/api/trackback/id/tr68801725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2008.12.03. 16:03:42

Konkrétan nem írtad le a beigli legnagyobb előnyét: tökéletes all-round táplálék az ebédet leszámítva! Tökéletes reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora, utóvacsora - és az étkezések közti szüneteket is ki lehet vele tölteni. Ráadásul könnyen hordozható, és nem kell melegíteni. Valamint nem romlik meg, mert mire megromolhatna, már rég elfogyott :D

jazzcool 2009.01.03. 16:50:21

most már értem, hogy Hamster miért nem jár fotózni karácsony óta, a sok beiglitől mozdulni sem tud:-) így kell őt egy kicsit otthon tartani:-)))

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2009.01.20. 13:11:56

@jazzcool : Hol vannak már azok a bejglik, és mégsincs időm/jóidőm fotózni járni :-/
süti beállítások módosítása