A teljesen szabadon élő madarak önként választják az Állatkert fáit fészkelőhelyként

Csapatosan fészkelnek a védett szürke gémek a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A védett madarak évek óta önként választják az állatkerti fákat fészkelőhelynek.

Szürke gémek fészkelnek a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a vízimadarak számára kialakított tó partján álló fák lombkoronájában. A Magyarországon is őshonos, védett vízimadarak tulajdonképpen nem részei az Állatkert élő, zoológiai gyűjteményének, hanem olyan vadon élő állatok, amelyek a kert területét, mint természetes élőhelyet választották ki fészkelésre alkalmas helyszínként. 

A szürke gém (Ardea cinerea) Eurázsia és Afrika hatalmas területein számít őshonos madárfajnak. Magyarországon február és október között találkozni velük, a telet ugyanis Afrikában töltik. Ugyanakkor egyre gyakrabban fordul elő, hogy az állomány egy része áttelel a Kárpát-medencében. Hazai állományát 2500-3500 fészkelő párra becsülik a szakemberek, különösen a Tisza felső szakaszán, a Tisza-tó térségében, a Körösök mentén, illetve a Velencei-tó környékén számít jellemző fajnak. Telepesen fészkelő vízimadár: a fészkét legszívesebben fákon, bokrokon, esetleg nádasokban, ágakból és nádból alakítja ki.

Az Állatkert, mint természetes élőhely

A szürke gémeken kívül több más hazai vadon élő faj is remekül érzi magát az Állatkert területén. Rendszeres fészkelőnek számít a szarka (Pica pica) és a tőkés réce (Anas platyrhynchos). A vadon élő emlősöket főként denevérek, köztük a korai denevér (Nyctalus noctula), a közönséges törpedenevér (Pipistrellus pipistrellus) és a kései denevér (Eptesicus serotinus) képviselik, de időnként „urbanizált” nyestek (Martes foina) megjelenésére is számítani lehet. A hüllők közül a fali gyík (Podarcis muralis) a leggyakoribb: ezek az állatok szívesen napoznak a mesterséges sziklákon is, bár a megfigyelések szerint a természetes köveken (amiből szintén akad az Állatkertben) sokkal szívesebben tartózkodnak. Az Állatkertben vadon előforduló állatok közül említést érdemelnek még a nyári esők után aránylag nagy számban megtalálható éti csigák (Helix pomatia) és több házatlancsiga faj is.

A Fővárosi Állat- és Növénykert területe egyébként 1986 óta természetvédelmi oltalom alatt áll.

A Fővárosi Állat- és Növénykert területén már évtizedek óta rendszeresen fészkelnek a szürke gémek. A visszaemlékezések szerint az 1970-es évek végén szokhattak ide, korábban jelenlétük meglehetősen ritkának számított. Manapság azonban az is előfordul, hogy néhány pár az egész telet az állatkerti Nagy-tó vonzáskörzetében tölti.

Bár a szürke gémek néha már február végén lerakják a tojásokat, erre valószínűleg még nem került sor. Udvarlásuk azonban már most is megfigyelhető: gyakran látni, amint a hímek pózolnak, ha egy tojó közelít feléjük. Mi több, a madarak közül néhányan már párba is álltak.

Forrás: FÁNK

Címkék: állatkert szürke gém

A bejegyzés trackback címe:

https://rianna.blog.hu/api/trackback/id/tr856899741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása