Az egyéves Lisimba különleges tortát kapott

Ma köszöntötték fel Lisimbát a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az éppen egy esztendeje született kis orrszarvú világra jövetele azért számított különlegesnek, mert egy olyan speciális eljárással végrehajtott mesterséges termékenyítés eredményeként született, amely az egészév világon elsőként Budapesten vezetett eredményre. A mintegy 800 kg-os „kicsi” születésnapja alkalmából egy különleges tortát is kapott.

Első születésnapja alkalmából ma köszöntötték Lisimbát, a Fővárosi Állat- és Növénykert ifjú szélesszájú orrszarvúját. Az állat 2008. október 22-én 4:57 perckor jött a világra, így szülinapja voltaképpen csütörtökre esne. Az Állatkert munkatársai azonban – a nemzeti ünnep közelsége miatt – a mai napot alkalmasabbnak tartották arra, hogy a médiumok nyilvánossága előtt megemlékezzenek a jeles eseményről.

A születésnapját ünneplő orrszarvú számára egy különleges tortát készítettek. A torta „tésztája” lucernaszénából és réti szénából, a „krém” növényevő tápból készült, cukormáz helyett pedig sárgarépából kanyarították ki az egyes számot a torta tetején. A tortát Lisimba, és a vele együtt élő, Lulu nevű anyaállat közösen, meglepően komótosan és illedelmesen fogyasztotta el.

Lisimba a második olyan orrszarvú volt a világon, aki mesterséges termékenyítés eredményeként jött a világra (az első, tisztes nevén Layla, szintén Budapesten született 2007 januárjában). Világelső azonban abban, hogy „krio-orrszarvú”, vagyis a mesterséges termékenyítéshez az ő esetében olyan hímivarsejteket használtak fel, amelyeket előzőleg mélyfagyasztott, „kriokozervált” állapotban tartósítottak. Mindez azért bír különösen nagy jelentőséggel, mert az orrszarvúak mesterséges termékenyítése, mint eljárás, fontos eszköz lehet e veszélyeztetett állatok megmentésében, nemcsak az állatkertekben, hanem a vadonban is.

A születésekor mintegy 50-60 kg-os állat jelenlegi tömegét 800 kg-osra becsülik a szakemberek. Mostanra természetesen már kizárólag szilárd táplálékon él, anyatejet egyáltalán nem fogyaszt. Mostanában minden idején Luluval, az anyaállattal tölti. A Simba nevű apa az Egyesült Királyságban lévő Colchesteri Állatkert lakója.

Forrás: FÁNK

Címkék: budapest állatkert orrszarvú

A bejegyzés trackback címe:

https://rianna.blog.hu/api/trackback/id/tr166899663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása