A ritka afrikai majomfaj európai állatkerti tenyészprogramját Budapestről irányítják

Az elmúlt napokban már egészen jól lehetett látni a mandrillok csapatának legifjabb tagját. A most egyhónapos kölyök persze csaknem folyamatosan anyjába csimpaszkodik, így a gondozók az apróság nemét sem tudták még megállapítani. A Nyugat-Afrikában őshonos mandrillok európai állatkerti szaporítását egyébként éppen a Fővárosi Állat- és Növénykert koordinálja.

Ismét gyermekáldás volt a Nyugat-Afrikában őshonos, a páviánok rokonsági körébe tartozó mandrilloknál (Mandrillus sphinx). A színes ábrázatukról ismert állatok csapatában október 5-én látott napvilágot a legújabb kölyök. Mostanra már elég nagy ahhoz, hogy kis szerencsével a látogatók is megpillanthassák, ám ebben a látványban leginkább csak azok részesülhetnek, akik kellő időt szánnak arra, hogy a mandrillok csapatát alaposan szemrevételezzék. A kicsi ugyanis ideje nagy részében az anyja hasa alatt, annak szőrébe csimpaszkodva viteti magát. Az anyaállat eközben annyira félti és óvja, hogy gyakran csak a kicsi kapaszkodó, az anyát átölelő végtagjai látszanak. Éppen ezért eddig a gondozóknak sem sikerült kétséget kizáróan megállapítaniuk, hogy a kicsi milyen nemű, ezért aztán eddig nevet sem kapott.

A most született kicsin kívül összesen hét mandrill lakik a három oldalról vízzel körbevett kifutóban. A tízéves, hamburgi születésű, Maboa nevű vezérhím mellett három felnőtt nőstényből, valamint három fiatal, tavalyelőtt, illetve tavaly világra jött kölyökből áll a csapat. Az egyelőre még névtelen apróságnak egyébként a hétesztendős, Budapesten született Zsaklin  az anyja.

A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) által kidolgozott, a fajok veszélyeztetettségének mértékét kifejező kategóriarendszer szerint sebezhetőnek minősített mandrillokkal az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) az 1990-es évek derekán kezdett el komolyan foglalkozni. Először a faj európai állatkerti törzskönyvének felállítására és megindítására kérték fel a Fővárosi Állat- és Növénykertet, majd a mandrillok megmentését szolgáló állatkerti tenyészprogram beindításakor a program irányítására is. Minderre azért került sor, mert a magyar főváros állatkertje az elmúlt évek során igen komoly tenyésztési eredményekkel büszkélkedhetett e ritkulóban lévő faj szaporítása terén. És – amint ezt a nemrégiben született kölyök világra jövetele is igazolja – ez a sikersorozat tovább folytatódik.

Forrás: FÁNK

Címkék: budapest állatkert kölykök mandrill

A bejegyzés trackback címe:

https://rianna.blog.hu/api/trackback/id/tr766899657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása