A villanófénynek nem örülnek az emberszabásúak

Mától láthatja a Fővárosi Állat- és Növénykert közönsége a múlt kedden született, most másfél hetes gorillakölyköt. Az állatkerti Emberszabású Majmok Háza az elmúlt napokban épp az újszülött, illetve az anyaállat nyugalma érdekében nem fogadott látogatókat, sőt még az állatkerti dolgozók közül is csak az oda beosztottak léphettek be az állatházba. A kölyök és az anyaállat egyaránt egészséges, és az apróság jól fejlődik, így a ház megnyitásának most már nincs akadálya. Az Állatkert arra kéri látogatóit, hogy a gorillák fotózásánál senki ne használjon villanófényt.

Már a nagyközönség is megtekintheti a Fővárosi Állat- és Növénykert legifjabb lakóját. A múlt hét kedden világra jött gorillakölyköt eddig csak a gondozói, illetve az állatorvosok láthatták, ugyanis az anyaállat és a kölyök nyugalma érdekében mostanáig zárva tartott az Emberszabású Majmok Háza. Mivel az apróság rendesen fejlődik, és a kilencéves N’Yaounda is kiváló anyának bizonyult, az Állatkert vezetése a továbbiakban nem tartotta indokoltnak a látogatás korlátozását.

Az első nyilvános szereplés

Az írott és elektronikus sajtó képviselőinek délelőtt 10 órakor mutatkozott be a gorillakölyök. N’Yaounda, az anyaállat az első húsz percben nem sokat mutatott a kicsiből, később azonban annyira felbátorodott, hogy két méter távolságról, szoptatás közben is lehetett fotózni, filmezni. Ez annál inkább érdekes volt, mivel ilyesmit korábban az állatgondozóknak sem sikerült kétséget kizáróan megfigyelniük, mivel a kicsi eddig főként éjszaka táplálkozott.

A gondozók elmondása alapján az elmúlt napokban nem történt jelentős változás a gorillák viselkedésében. A csapat vezérhímje, a harmincéves Golo, illetve a másik, tízesztendős hím, Ebobo továbbra is védik az anyát és kölykét a csapat többi, esetleg túlságosan érdeklődő tagjával szemben. E tekintetben Golo lényegesen aktívabb, így aztán arra is számítani lehet, hogy a ház megnyitása után a vezérhím sokat fog tartózkodni az üvegfal közelében, mintegy a közönség felől is biztosítva a terepet. A kicsi megpillantásához természetesen alaposan és figyelmesen körül kell nézni a tágas állattartó térben, hiszen N’Yaounda szinte folyamatosan magához öleli a kölyköt.

Bár a közönség most már jelen lehet az állatházban, a hirtelen fény zavarhatja az állatokat. Éppen ezért az állatkerti emberszabásúak gondozói arra kérik a gorillanézőbe érkező látogatókat, hogy fokozottan tartsák be azt a – máskor is érvényes – szabályt, mely szerint az állatok fotózásakor nem szabad villanófényt használni. Az állatok nyugalma érdekében az állatház látogatóterében folyamatos felügyeletet tartanak az Állatkert önkéntesei.

Mit esznek a gorillák?

A kölyök természetesen kizárólag tejen él, a felnőttek tápláléka azonban jóval változatosabb. A különféle zöldségeken és gyümölcsökön át a befőttig, főtt kukoricáig és a földimogyoróig számos elemből épül fel napi menüjük. Speciális „majompogácsát” is sütnek számukra, sőt tejtermékeket, így joghurtot is kapnak. Ez egyébként különlegességnek számít, hiszen a joghurt állati eredetű táplálék, a majmok közül viszont éppen a gorillákat mondhatjuk a leginkább vegetáriánus hajlamúnak. Az állatkerti gorillák egyébként mézet is kapnak: ezt a gondozók nyeles festőhengerrel kenik fel a faágakra, hogy az állatoknak fel kelljen mászniuk, meg kelljen dolgozniuk a finom csemegéért.

Mint ismeretes, a Fővárosi Állat- és Növénykertben 1989 óta élnek gorillák, és korábban már három kölyök is napvilágot látott. A mostani kölyök világra jövetele előtt utoljára 2000-ben volt gorillaszaporulat Budapesten. A kb. 1,2-2 kg súllyal született apróságnak még nem sikerült kétséget kizáróan megállapítani a nemét, így egyelőre nevet sem kapott. Ugyancsak kérdéses az apa személye, mivel N’Yaounda a csapat mindkét hímjével, tehát Golóval és Eboboval is párzott. A kérdés tisztázásához idővel „apasági vizsgálatra” lesz szükség. A nyugati síkvidéki gorilla (Gorilla gorilla gorilla) kritikusan veszélyeztetett főemlős. A világ állatkertjeiben összesen mintegy 750 egyed él, és e népességen belül az elmúlt 12 hónapban összesen 16 kölyök született.

Forrás: FÁNK

Címkék: állatkert gorilla kölykök

A bejegyzés trackback címe:

https://rianna.blog.hu/api/trackback/id/tr706899643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása