Vemhes az orangután!

 2010.01.21. 14:46

A gorillák után az orangutánoknál is kölyök születhet Budapesten

A január 5-én született gorillakölyök után várhatóan az orangutánoknál is gyermekáldás lesz a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Számos jel utal ugyanis a 12 esztendős, Jambi nevű nőstény vemhességére. A kicsi várhatóan még az év első felében megszületik.

Újabb főemlős kölyök születhet a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A gorillák után ugyanis az orangutánoknál is gyermekáldás várható. Jambi (e: Dzsambi), a 12 esztendős nőstény orangután vemhességére utal az állat megváltozott viselkedése, és több más jel is. Ráadásul a közelmúltban elvégzett vemhességvizsgálat is pozitív eredménnyel zárult. Magát a vizsgálatot teljesen hétköznapi, humán célokra készített várandóssági teszt felhasználásával végezték el, a vizeletből mutatva ki a vemhességre utaló hormon jelenlétét. Igaz, hogy ezt a tesztet eredetileg a hCG, azaz a humán choriális gonadotropin hormon kimutatására fejlesztették ki, azonban az emberszabású majmokban termelődő hormon kémiailag nagyon hasonló, így a humán teszt ezt is képes kimutatni. Természetesen előfordulnak téves teszteredmények is, éppen ezért tartják fontosnak az állatkerti szakemberek, hogy az állaton a vemhesség egyéb jelei – elsősorban a viselkedés megváltozása – is megfigyelhetőek.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben egyébként – kisebb-nagyobb szünetekkel – csaknem száz esztendeje élnek orangutánok. A jelenlegi állatok a szumátrai faj (Pongo abelii) képviselői. A vemhes nőstényen, Jambin kívül egy másik, 14 esztendős nőstény, Mengi, valamint az ugyancsak 14 éves hím, Chuij alkotják a budapesti orangután csapatot. Jambi Angliából, Chuij pedig Németországról került a magyar főváros állatkertjébe, Mengi azonban budapesti születésű.

Forrás: FÁNK

Címkék: állatkert orángután

A bejegyzés trackback címe:

https://rianna.blog.hu/api/trackback/id/tr996899641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása