Újabb mangábé kölyök

 2010.02.11. 15:55

Ismét kölyök született a ritka nyugat-afrikai majmoknál

Újabb kölyökkel gyarapodott az aranyhasú mangábék csapata a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az igazi ritkaságnak számító, a világ csupán tíz állatkertjében látható nyugat-afrikai majomfaj az összes állatkert közül Budapesten szaporodik a legjobban.

Már a nagyközönség is jól láthatja a február 2-án született aranyhasú mangábé kölyköt a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Ebből a ritka, őshazájában is veszélyeztetettnek számító majomfajból a világ állatkertjeiben csupán 47 egyed él. Az állatkerti világállomány felét Budapesten, illetve a németországi Wuppertalban láthatják a látogatók, mindkét város állatkertjében 12-12 aranyhasú mangábé él. Az állomány másik felét három európai (Debrecen, Párizs, Port Lympne) és öt USA-beli (Cleveland, Jackson, Sacramento, San Antonio, San Diego) állatkert kisebb, egyenként 2-3 egyedből álló mangábé csapata alkotja. A Fővárosi Állat- és Növénykert évek óta világelső e veszélyeztetett faj állatkerti szaporításában. Az elmúlt 12 hónapban 3 kölyök született állatkerti szaporulatból. Közülük egy Wuppertalban, a másik kettő viszont Budapesten látta meg a napvilágot.

A kicsi nemét még nem lehet tudni, bár a gondozók arra tippelnek, hogy valószínűleg hím ivarú kölyökről van szó. Ebben a korban természetesen még kizárólag anyatejen él, és leginkább anyja hasán csimpaszkodik. Ezt már csak azért is fontos tudni, mert az állatkerti mangábé csapatban több idősebb kölyök is van, amelyek ugyan szintén fiatalok, ám lényegesen önállóbbak a most született kölyöknél, így könnyen meg is különböztethetőek tőle. A Virág nevű, tízéves anyaállat egyébként maga is budapesti születésű.

Forrás: FÁNK

Címkék: állatkert kölyök mangábé

A bejegyzés trackback címe:

https://rianna.blog.hu/api/trackback/id/tr796899631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása