Közben az állatkerti és vadállatorvosok konferenciájának is otthont ad az intézmény

Háromszáz kilósra is megnőhetnek, és akár kétszáz évig is élhetnek azok az aldabrai óriásteknősök, amelyek csütörtök óta láthatóak a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A hat állat még viszonylag fiatalnak számít, életkorukat 10-15 esztendősre becsülik. De már így is akkorák, mint két medicin labda.

Hat aldabrai óriásteknős érkezett a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. Az állatok már a tavalyi évben megérkeztek Budapestre, ám a nagyközönség csak csütörtök délutántól láthatja őket. Az állatok – noha ez a faj természetesen nem mérges – a tavaly megnyílt Mérgesházban kaptak helyet.

Az aldabrai óriásteknősök (Geochelone gigantea) a legnagyobb termetű szárazföldi teknősök közé tartoznak, méretben csak a galápagosi óriásteknős vetekedhet velük. A kifejlett aldabrai teknősök páncélhossza a 120 cm-t, tömegük a 250 kg-ot is elérheti, sőt, előfordult már olyan példány is, amely több mint 350 kg-ot nyomott. Az állatkertbe került hat állat persze jóval kisebb, de még így is akkorák, mint két medicin labda együtt. Ez a faj egyébként a leghosszabb élettartamú állatok közé tartozik, így az aldabrai óriásteknősök akár a 200 éves kort is megérhetik. Az élettartam pontos megfigyelése azonban rendszerint több kutatógeneráció együttműködésével lehetséges, hiszen egyetlen zoológus sem él ilyen sokáig. A Budapestre került állatok kelési időpontja ugyan nem ismert, de a méretük alapján 10-15 évesek lehetnek.

A faj vadon élő népessége túlnyomórészt a Seychelle-szigetekhez tartozó Aldabra-atoll lakója, ezen a területen mintegy 150.000 egyed él. Ezzel együtt a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) sebezhetőnek minősítette a faj természetvédelmi helyzetét. Állatkertekben meglehetősen ritkán látható állatnak számít, az meg különösen kivételesnek mondható, hogy mindjárt hat egyed is bemutatásra kerül.

Állatorvosi konferencia az Állatkertben

Pénteken és szombaton az Állatkertben tartja éves konferenciáját a Magyar Vad- és Állatkerti Állatorvosok Társasága (MVÁÁT). A kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő szakmai eszmecsere kiemelt témáját ebben az esztendőben az egzotikus és állatkerti madarak betegségei képezik. A két nap során összesen 26 előadásra kerül majd sor ebben a tárgykörben, a konferencia harmadik napján pedig a Nyíregyházi Állatparkot látogatják meg a konferencia résztvevői.

Forrás: FÁNK

Címkék: állatkert aldabrai óriásteknős állatorvosi konferencia

A bejegyzés trackback címe:

https://rianna.blog.hu/api/trackback/id/tr56899613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása