Új csoportvezetések, esti séta a színfalak mögött

Hétvégétől fogadja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert Lepkekertje. A Pálmaház mögötti létesítményben idén minden korábbit meghaladó, Magyarországon egyedülálló gazdagságú lepkegyűjtemény kerül bemutatásra. A trópusi lepkék és pillangók mellett egy olyan hazai fajt is láthat a közönség, amelynek – most még hernyóalakú – egyedeit az elmúlt hetek kedvezőtlen időjárási viszonyai miatt kellett megmenteni egy vihar által letarolt területről.

Hétvégétől fogadja a látogatókat a Lepkekert a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A népszerű lepkebemutató létesítményt egész évben sokan keresik, pedig a Lepkekert szezonális állatbemutató tér, amely csak a nyári időszakban fogad látogatókat. A Pálmaház mögött található létesítmény voltaképpen egy hatalmas sátor, amelynek „ponyváját” finomszövésű háló alkotja dupla rétegben. A „hálósátor” alapterületét az idei évben tovább növelték, így a lepkék összes 260 m2-nyi területen, 1200 m3-nyi légterében kerülnek bemutatásra. A Lepkekertet úgy alakították ki, hogy a közönség közvetlenül a lepkék között sétálhasson.

A korábbi évekhez képest lényegesen több lepkét, félszáz trópusi faj mintegy ezer egyedét láthatja a nagyközönség. A fajok többsége Közép- és Dél-Amerika, különösen Costa Rica, illetve Délkelet-Ázsia élővilágát képviseli. Köztük bemutatásra kerül a világ legnagyobb szárnyfelületű lepkefaja, az atlaszlepke (Attacus atlas) is.

Különleges újdonság, hogy egy védett hazai lepkefaj, a nappali pávaszem (Inachis io) hernyói, amelyeket az elmúlt hetek kedvezőtlen időjárása során kerültek veszélybe, mentett állatként ugyancsak láthatóak. A hernyók, amelyek az Állatkert segítsége nélkül biztosan elpusztultak volna, a Lepkekertben fognak kikelni.

A Lepkekertben egyébként nemcsak kifejlett lepkéket, hanem hernyókat és bábokat is láthat a közönség. A lepkeszaporítóban bebábozódott, vagy a trópusi tenyészállomásokról báb formájában érkezett állatok egy úgynevezett bábszekrénybe kerülnek, ahol mindaddig függenek, amíg a lepkék ki nem kelnek belőlük. Így a kifejlett lepkék kikelése is a közönség szeme láttára történik. A bábból kibújt lepkék a szerkényben pumpálják fel szárnyaikat, amikor pedig repülni kezdenek, a gondozók kinyitják a bábszekrény ajtaját, hogy a frissen kikelt lepke csatlakozhasson a Lepkekertben repdeső társaihoz. A bábok azonosítását – idén először – bábhatározó segíti.

A Lepkekert minden nap 10 órakor nyit, és az Állatkert zárása előtt egy órával zárja be kapuit. Rossz időjárás, hideg, esős idő esetén viszont előfordulhat, hogy a látogató a Lepkekertet zárva találja. Ilyenkor ugyanis a lepkék nem repülnek, és így fennállna a veszélye annak, hogy a látogatók esetleg rájuk lépnek.

* * *

Júniustól új rendszerben kínál csoportvezetéseket az Állatkert az intézmény lakói és kulisszatitkai iránt különösen érdeklődő látogatóknak. A gyermekcsoportok – azaz szervezett óvodai és iskolai csoportok részére a tanulmányi időszakban hatvan perces tematikus vezetéseket biztosítanak előzetes bejelentés alapján. Az állatkertet felkereső családoknak, felnőtteknek „Állatkerti titkok” címmel indítanak csoportvezetést júniustól kezdve minden szombat délután. A maximum húsz fős csoportok a Főkaputól indulnak, ezekre jegyet a jegypénztárakban lehet váltani.

Az új típusú csoportvezetések közül a legtöbb különlegességet az esti, színfalak mögé betekintő különleges séta jelenti, amelyet júniustól havonta egy – csütörtöki – alkalommal tartanak meg 19 óráról kezdődően, tehát a kert zárása után. A program részleteiről az Állatkert honlapján olvasható tájékoztatás, jelentkezni előzetesen az Állatkerti alapítvány Főkapu melletti irodájában lehet. Ez utóbbi vezetésnek egyébként június 3-án, csütörtök este tartották meg a sajtó számára nyilvánossá tett főpróbáját, amelynek során az érdeklődők ellátogathattak az állatorvosi állomásra, testközelből megismerkedhettek az orrszarvúakkal, találkozhattak a két új indiai oroszlánnal, mi több, még a tengeri akvárium kulisszái mögé is bepillanthattak.

Forrás: FÁNK

Címkék: állatkert színfalak mögött lepkekert csoportvezetés esti séta

A bejegyzés trackback címe:

https://rianna.blog.hu/api/trackback/id/tr96899587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása