Eddig öt nagy kócsag és négy vörös gém bújt ki a tojásból

Kikeltek a Fővárosi Állat- és Növénykertben azok a vadmadár tojások, amelyeket nem egészen egy hónapja mentettek ki a természetvédelmi szakemberek a Tisza-tavi madárrezervátum árvíztől veszélyeztetett fészkelőhelyeiről. Eddig öt nagy kócsag és négy szürke gém bújt ki, de az elkövetkező napokban további fiókák kikelése várható.

Kibújtak az első fiókák azokból az árvízzel elöntött területekről kimentett vadmadár tojásokból, amelyeket az elmúlt hetekben a Fővárosi Állat- és Növénykertben keltettek. A tojásokat június 9-én gyűjtötték be a Tisza-tavi madárrezervátum természetvédelmi őrszolgálatának munkatársai az árvíztől fenyegetett fészkelőhelyekről. Az Állatkertbe került 39 tojásból a lámpázások során 35-ben találtak életképes embriót. Az első fióka június 28-án jött a világra, mostanra pedig már kilencre emelkedett a kikelt madarak száma. Ezek közül öt nagy kócsag (Egretta alba), négy pedig vörös gém (Ardea purpurea), tehát mindannyian fokozottan védett fajok képviselői. Az állatkerti szakemberek az elkövetkező napokban további fiókák kikelésére is számítanak.

A most kikelt fiókákat háromóránként etetik pepszines oldattal kezelt apróhallal, kiegészítésként pedig édeskömény teát kapnak. A fiókák mindaddig az Állatkert keltető állomásán maradnak, amíg kellőképpen meg nem erősödnek ahhoz, hogy visszaengedjék őket a szabad természetbe.

A mentett tojások kikeltetése mellett a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai évente félszáznál is több sérült – törött szárnyú, mérgezett és áramütött – madarat mentenek és gyógyítanak meg. Ezek legnagyobb része alkalmas arra, hogy az állatkerti szakemberek – terepi kollégáikkal közösen – visszatelepítsék őket a vadonba. A tavalyi évben egyedül vörös vércséből 28 madarat engedtek szabadon a Hortobágyi Nemzeti Park területén.

Forrás: FÁNK

Címkék: fiókák szürkegém nagykócsag

A bejegyzés trackback címe:

https://rianna.blog.hu/api/trackback/id/tr736899573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása