Flamingó ovi az Állatkertben

 2009.06.04. 12:51

Tizenöt fióka kelt ki az elmúlt napokban

A közelmúltban kikelt fiókákkal együtt már csaknem száz flamingót láthat a közönség a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A most még aprócska, pihés fiókák összesen tizenöten vannak, és mind az elmúlt hetekben, néhány napnyi eltéréssel keltek ki a tojásból.

Emlékeztető:

Pénteken 11 órakor a Lepkekert szezonkezdő megnyitójára, 19 órakor pedig az „Áloméj az állatkertben” című rendezvényre kerül sor a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Kilencvennyolcra emelkedett a Fővárosi Állat- és Növénykert rózsás flamingóinak (Phoenicopterus roseus) száma azzal a tizenöt fiókával, amelyek az elmúlt hetekben keltek ki a tojásból. A fiókák közül az első május 11-én, a legifjabb pedig 22-én bújt ki a tojásból. Az első napokban persze csak a legszerencsésebb, legélesebb szemű látogatók vehették észre az apróságokat, hiszen a flamingók rendszerint kifutójuk azon részén építik fel fészkeiket, amely a közönségtől legtávolabb esik. Mostanra viszont már mindegyikük jól látható.

A flamingófiókák egészen másképp néznek ki, mint a kifejlett madarak. Nemcsak aprócska méreteik miatt, hanem azért is, mert ebben a korban egyáltalán nem jellemző rájuk a felnőtteknél megfigyelhető karcsú testalkat. Ráadásul a fiókák még nem rózsaszínűek, hanem szürkés színű, pihés tollazat borítja a testüket.

A flamingók szaporodása több szempontból is érdekes. A természetben telepesen fészkelnek, így nem meglepő az az általános tapasztalat, hogy állatkertekben is akkor szaporodnak igazán jól, ha nagy kolóniában élnek. Öt-tíz madár egymagában a legrikább esetben kezd neki a fészkelésnek, még akkor is, ha a csapaton belül egyébként tojók és hímek egyaránt vannak. A kisebb egyedszámú állományoknál ilyenkor tükrökkel igyekeznek nagyobbnak mutatni a kolónia méretét az állatok számára, így ösztönözve őket a szaporodásra. Ha sikerült őket utódnemzésre bírni, a tojók mindenekelőtt fészket építenek magulnak. Az iszapból és homokból készült fészeképítmény leginkább egy miniatűr vulkánra emlékeztet: ennek „kráterébe” rakja le a tojó egy vagy két tojását. A fiókák 21-31 napos költési idő elteltével kelnek ki a tojásból. A cseperedő flamingók táplálására az első pár hónapban a felnőttek emésztőcsövének felső szakaszán speciális begytej termelődik, ezt csurgatják a fiókák csőrébe. Emellett a fiatalok egyhónapos koruk elteltével már az önálló táplálkozással is megpróbálkoznak. Az ivarérettséget 3-5 éves korukban érik el, és a természetben akár a harmincéves kort is megérhetik. Az ismert legidősebb állatkerti egyed 44 éves koráig élt.

A rózsás flamingó Dél-Európában, Afrikában, Dél- és Délnyugat-Ázsiában őshonos madárfaj, mely főként a folyótorkolatok, sekély, sós vizű tavak és tengerpartok környékén fordul elő a legnagyobb számban. Magyarországon ritka kóborlóként, alkalmi vendégként találkozhatunk ezzel az állatfajjal. Hazánkban védett madárnak számít, eszmei értéke 50.000 Ft. A világ állatkertjeiben viszonylag sok helyen mutatják be: a budapesti kolónia európai állatkerti összehasonlításban a legnépesebbek közé tartozik.

Forrás: FÁNK

Címkék: állatkert fióka flamingó

A bejegyzés trackback címe:

https://rianna.blog.hu/api/trackback/id/tr326899695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.