Szurikátakölykök születtek

 2009.11.17. 11:06

A felnőttek figyelőszolgálatot tartanak fenn az apróságok védelmében

Előjöttek a föld alatti üregekből a Fővárosi Állat- és Növénykert legifjabb szurikátái. A három kölyök már legalább két hete megszületett, de a szemük csak a közelmúltban nyílhatott ki. Az anyaállat maga is igen fiatal, csupán tizenhat hónapos. 

Még a skorpiót is megeszik

A szurikáták étlapján – egyebek mellett – skorpiók is szerepelnek. A méregtövis egyáltalán nem hozza őket zavarba, ügyesen kikerülik, illetve lerágják azt a tulajdonosáról. A művelet persze nem annyira egyszerű, a felnőttek külön tanítani szokták erre a fiatalokat. Egyes kutatások mindenesetre arra engednek következtetni, hogy a szurikáták messze ellenállóbbak a skorpióméreggel szemben, mint az állatok túlnyomó többsége.

Előmerészkedtek a szurikátakölykök a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A három apróság október végén születhetett meg, ugyanis ezeknél az állatoknál a kölykök vakon és gyámoltalanul jönnek a világra, és csak két hetes koruk elteltével, miután a szemük is kinyílt, merészkednek elő a föld alatti üregrendszerből. A mindössze tizenhat hónapos, hollandiai születésű anyaállatnak ezek az első kölykei. A három kölyök és az anya mellett egyébként még további három kifejlett állat alkotja a budapesti szurikáta közösséget, amely a Szavannakifutó szomszédságágában látható.

A szurikáták nagyon gondos szülők, mi több, nemcsak az anyaállat, hanem a csapat valamennyi tagja vigyáz az apróságokra. Erre szükség is van, mert a kifutó légterében átrepülő dolmányos varjak, ha tehetnék, nem haboznának elragadni a kölyköket. A szurikátáknál azonban bevett szokás, hogy a közösség valamelyik tagja mindig őrségben van, és a környéket kémleli, miközben a többiek napi tevékenységükkel foglalkoznak. Ha valamerről veszély járatok valamelyikébe.

A szurikáta (Suricata suricatta) a mongúzok és manguszták rokonsági körébe tartozó kisemlős. Afrika néhány déli országában, mindenekelőtt a Dél-afrikai Köztársaságban, Botswana, Zimbabwe, valamint Mozambik területén, az ottani füves szavannákon őshonos. A kifejezetten társas életmódot folytató állatok étlapján főként rovarok szerepelnek, de kisemlősöket és más apró gerinceseket és szívesen fogyasztanak, sőt nem vetik meg a madártojást sem. A nőstények 11 heti vemhesség után 2-4 utódot hoznak a világra, melyeket 50-60 napig táplálnak anyatejjel. A fiatalok általában már egyéves korban elérik az ivarérettséget. Élettartamuk rendszerint 6-10 év.

Forrás: FÁNK

Címkék: budapest állatkert szurikáta kölykök

A bejegyzés trackback címe:

https://rianna.blog.hu/api/trackback/id/tr736899653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.