Orrszarvú szülinap

 2008.01.23. 15:29
Az első mesterséges úton fogant orrszarvú éppen egy éve jött a világra
 
Ma ünnepli első születésnapját Layla, a Fővárosi Állat- és Növénykert legifjabb orrszarvúja. A kicsi világra jövetelének híre tavaly a világ minden pontján szerepelt a híradásokban, hiszen ez volt az első alkalom, hogy egy mesterséges úton fogant orrszarvú sikerrel a világra jött.
Sok kicsi sokra megy!
 
A születésnapi köszöntő alkalmából Sebestyén Zsolt, az Állatkerti Alapítvány vezetője jelentette be azt a kezdeményezést, amelynek értelmében arra kérik az állatbarátokat, hogy a forgalomból való kivonásra váró 1 és 2 forintos érméket ajánlják fel az állatkerti orrszarvúak javára. Az alapítvány célja, hogy év végéig legalább 142 kg-nyi aprópénz gyűljön össze, idén ugyanis 142 éves az Állatkert.
Éppen egy esztendeje látta meg a napvilágot Layla, a Fővárosi Állat- és Növénykert ifjú szélesszájú orrszarvúja. Az egy év alatt tekintélyes méretűre növekedett „apróságot” ma köszöntötték fel az Állatkert munkatársai egy különleges, az orrszarvúak szája íze szerint készített „tortával”, amelynek „tésztáját” lucernaszéna és réti széna, „krémjét” alma és banán alkotta, és amelyen az 1-es számot cukormáz helyett sárgarépából rakták ki. A tortát Czifra Péter állatgondozó adta át az ünnepeltnek, aki egy keveset falatozott is a születésnapi ínyencségből, ám az eseményre érkező nagyszámú operatőr és sajtófotós láthatóan jobban érdekelte.

Layla története voltaképpen még 2001 őszén kezdődött, hiszen ekkor indult meg az az együttműködés, amelynek keretében német, osztrák és magyar szakemberek mesterséges termékenyítés útján igyekeztek vemhességet előidézni Lulunál, a Budapesten élő nőstény szélesszájú orrszarvúnál. Közben – a nemzetközi program keretében – más állatkerti orrszarvúaknál is végeztek hasonló beavatkozások, de a világon először Budapesten koronázta siker ezeket az erőfeszítéseket.

A Layla névre keresztelt kis orrszarvú 2007. január 23-án, délután 5 óra 55 perckor, valamivel több, mint 16 hónapos vemhességi idő elteltével született meg. Lulu, az anyaállat ugyan gyengéden bánt vele és teje is volt, tapasztalatlansága miatt nem tudott gondoskodni a kicsiről, így a gondozók cumisüvegből kezdték táplálni az újszülöttet. Az eredetileg 58 kg-os súllyal született apróság március 10-én már 100, március 8-án 200, június 30-án 300, szeptember 6-án pedig 400 kg-ot nyomott. Jelenleg 750 kg a súlya, jóllehet ez csak becsült érték, mert annak a speciális mérlegnek, amellyel az első hónapokban mérték az állatot, 600 kg a méréshatára.

A kis orrszarvú ma már csak reggel és este kap tejet, alkalmanként 7-8 litert, táplálékának nagy részét azonban szilárd, felnőtt orrszarvúaknak való takarmány alkotja. Ez részint gyümölcsökből és zöldségekből, részint tápból és szálastakarmányból – ebben az évszakban leginkább réti szénából – áll.

Layla jövőjével kapcsolatban mindenképpen fontos törekvés, hogy ha felnő, a további szaporulat érdekében párja legyen. Ez elvileg úgy is megvalósítható lenne, ha egy másik állatkertben keresnek számára megfelelő hímet. A városligeti intézmény azonban hosszabb távon azzal számol, hogy a kicsi felnövekedve Budapesten marad, és ide érkezik majd új orrszarvú hím. Ez azonban most még kevésbé aktuális, hiszen a nőstény orrszarvúak 5-6 éves korukban érik el az ivarérettséget.

Tavasszal egyébként elkészül az orrszarvúak új szálláshelye is, ahol a mostaninál jóval tágasabb férőhelyet kap az egész orrszarvú család, így Lulu, az anyaállat itt hozhatja majd világra következő borját. Layla leendő kistestvére ugyancsak mesterséges úton fogant 2007. június 14-én, így – ha minden rendben alakul – az idei év őszén lehet számítani a világra jövetelére. Megszületése ismét nemzetközi jelentőségű esemény lenne, mert ez volna az első alkalom, amikor fagyasztva tartósított hímivarsejtek felhasználásával sikerül eredményes mesterséges termékenyítést végrehajtani orrszarvúaknál.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya

Címkék: születésnap állatkert orrszarvú

A bejegyzés trackback címe:

https://rianna.blog.hu/api/trackback/id/tr67308734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása