A majdnem 35 esztendős Mami volt a legidősebb élő onagere

Elpusztult a világ legidősebb perzsa vadszamara. Az 1974-ben született Mami nevű állat 1977 óta volt a Fővárosi Állat- és Növénykert lakója. 34 és fél éves élettartamával valóságos matuzsálemnek számít. Jelenleg nincs olyan ismert ázsiai vadszamár egyed, amely ilyen idős lenne.

Hétfőn elpusztult a világ legidősebb onagere, azaz perzsa vadszamara a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A matuzsálemi kort megért állat 1974. június 2-án látta meg a napvilágot a belga Planckedael Állatparkban. 1977-ben került Budapestre, ahol eredetileg Pici néven jegyezték be a törzskönyvbe, ám a rendszeres szaporulatra való tekintettel hamarosan Maminak keresztelték át. Mami mindvégig a tevék közelében lakott. Kezdetben a régi Teveházban külön kifutójuk volt az onagereknek, de az 1990-es évek második felében Mami már a szó szoros értelmében a tevékkel közös kifutóban élt. Ez az állapot fennmaradt akkor is, amikor a tevék a Pálmaház szomszédságába, jelenlegi helyükre kerültek.

Az öregség jelei az elmúlt években egyre kifejezettebben jelentkeztek a tekintélyes korú állatnál. Egykori fürgesége tovatűnt, sőt válogatott, puha takarmányt kellett számára biztosítani, hogy könnyebben meg tudja rágni. Mami végül január 19-én hétfőn pusztult el.

34 éves és 7 hónapos élettartama matuzsáleminek számít. A világ állatkertjeiben tartott mintegy 350 ázsiai vadszamár (más néven félszamár) közül valamennyi állat fiatalabb ennél. Figyelembe véve, hogy a természetben élő egyedek élettartama rendszerint elmarad állatkerti fajtársaikétól, nagy biztonsággal állítható, hogy mostanáig Mami volt a világ legidősebb ázsiai vadszamara. Pusztulásával ez a „cím” az Ohio-beli Cumberland állatparkjában élő, 1979-es születésű Reveille nevű onager csődörre szállt. A szakirodalmi adatok szerint egyébként az abszolút rekorder, vagyis a faj valaha is élt legidősebb képviselője 38 esztendős kort ért meg.

Az ázsiai vadszamarak (félszamár néven is ismertek) több faját, illetve alfaját is megkülönbözteti a tudomány. Ide tartozik a mongóliai kulán (Equus hemionus hemionus), a Góbiban honos dzsiggetáj (Equus hemionus luteus), a türkmén kulán (Equus hemionus kulan), az indiai vadszamár (Equus hemionus khur) és a perzsa onager (Equus hemionus onager) is. Bár a széles nyilvánosság körében ezek az állatok nem számítanak túl közismertnek, létezésükről már az antik szerzők is számot adtak. Az ógörög nyelvű szövegekben hemionosz, vagyis „félszamár” néven szerepelnek ezek az állatok. A perzsa onagerek háziasításával a sumérek és az asszírok is megpróbálkoztak, a fennmaradt domborműveken kocsi elé fogott onagereket is ábrázoltak. Egyébként maga az onager szó a középkorban egy ostromgép neve is volt.

 

Állatkerti matuzsálemek
Nem számít ritkaságnak, ha egy-egy állatkerti állat matuzsálemi kort ér meg, hiszen az egyes állategyedek eleve jobb esélyekkel vágnak neki az életnek az állatkertekben, mint a szabad természetben. A vadonnal ellentétben az állatkertben nem kell megküzdeniük a táplálékért vagy a búvóhelyért, szükség esetén állatorvosi ellátásban részesülnek. Emiatt mind a felnövekedési arány, mint az életteljesítmény, az egyedi élettartam terén magasabbak az átlagok az állatkerti állományokban. A Fővárosi Állat- és Növénykertben több igazi matuzsálem is élt. Az 1965-ben, 19 évesen elpusztult Sanyi nevű Bennett-kenguru fajának valaha élt legidősebb képviselője volt, de közel volt a fajra jellemző abszolút rekordhoz Johnny, a fehérfejű rétisas is, aki 37 éves kort ért meg Budapesten.

 

Forrás: Fánk

 

Címkék: állatkert matuzsálem onager

A bejegyzés trackback címe:

https://rianna.blog.hu/api/trackback/id/tr56899749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása