Gorillák a falon

 2009.04.01. 14:08

Fotókiállítás a „Gorilla éve” kampány jegyében

2009 a gorilla éve! Ezzel a címmel hirdet figyelemfelkeltő természetvédelmi kampányt az ENSZ több szervezete, illetve az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége is. A kampányhoz kapcsolódó, a gorillák világát bemutató fotókiállítás mától látogatható az Állatkertben.

2008 a béka esztendeje volt a világ természetvédelmében, 2009 pedig a gorilla éve. A természetvédelmi célú figyelemfelkeltő, szemléletformáló kampányt több neves szervezet hirdette meg, köztük az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP), az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO), a Vándorló és Vadon Élő Állatfajok Védelméről Szóló Egyezmény Szervezete (CMS), a Emberszabásúak Túléléséért Partnerségi Program (GRASP) és az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége (WAZA). Az utóbbi szervezet részvétele különösen fontos, hiszen az állatkertek világszerte több száz millió látogatót fogadnak, így ezeken az intézményeken keresztül rendkívül sok ember figyelme hívható fel a gorillák fennmaradását fenyegető veszélyekre.

A kampány keretében száznál több állatkert egyesíti erejét a gorillák védelme érdekében. Az év során a világ legjelentősebb, vezető állatkertjei öt kontinens 29 országában hívják fel a figyelmet a gorillák védelmének fontosságára, és segítséget nyújtanak abban is, hogy közvetve vagy közvetlenül anyagi és szakmai forrásokat nyissanak meg gorillák szabad természetben folyó védelméhez.

Gorillák védelme Budapesten

A Fővárosi Állat- és Növénykert nemcsak bemutatja a gorillákat, hanem – az európai állatkertek regionális fajmengmentő tenyészprogramjának (EEP) kereti között – részt vesz a természetvédelmi célú szaporításban is. Eddig három kölyök született Budapesten, amelyek közül kettő már más állatkertekben látható.
Az elmúlt években a gorillák budapesti férőhelyén több korszerűsítésre is sor került. A belső tér megnagyobbítása után tavaly készült el a gorillák új, tágas kifutója, amely – alapterületét tekintve – csaknem tízszerese a réginek.
A gorillák védelmét is segítette az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) 2000/2001-es „Bozóthús kampánya”, amelynek petíciójához 1,9 millió aláírást sikerült összegyűjteni. Ezzel a kampány Európa történetének egyik legnagyobb civil kezdeményezésévé vált. Az Európai Parlament Petíciós Bizottságához benyújtott dokumentumnak azóta konkrét eredménye is lett egy EU-s állásfoglalás formájában, amely elsősorban azért komoly fejlemény, mert a természetvédelmi problémák egy részét okozó fakitermelő cégek többsége Európában bejegyzett vállalkozás. Az aláírásokat összegyűjtő mintegy 160 állatkert közül egyébként a hetedik legtöbbet – összesen 45.334-et - a Fővárosi Állat- és Növénykert gyűjtötte össze. A hazai állatkertek látogatóinak jóvoltából mindösszesen 111.388 magyar aláírás szerepel az íveken, ami azért is fontos, mivel ez volt az első alkalom, hogy egy uniós civil kezdeményezésben magyar állampolgárok is állást foglalhattak, még mielőtt Magyarország az EU tagja lett volna.

A „Gorilla éve” kampányban a Fővárosi Állat- és Növénykert is részt vesz. Az Emberszabású Majmok Házában a mai naptól láthatók azok az információs felületek, amelyek a program részeként a gorillák természetvédelmi helyzetével, illetve a védelmükkel kapcsolatos tudnivalókkal ismertetik meg a nagyközönséget.

Ugyancsak a kampányhoz kapcsolódik az a fotókiállítás, amelyet április elsejétől május 30-ig láthatnak a látogatók az állatkerti Barlangteremben. Az itt kiállított 32 felvétel a gorillák világába enged bepillantást a látogatók számára. A fotókat részben az Állatkert munkatársai, Bagosi Zoltán és Vidákovits István készítették, részben pedig olyan magyar és magyar származású, de külföldön élő természetfotósok – Buzás Balázs, Michael Seres és Zoltan Takacs – , akik hosszú évek óta érdeklődnek az emberszabású majmok iránt. A kiállítás naponta 11-től 15 óráig látogatható.  

 
Gorillák egyedszáma a vadonban és az állatkertekben
 
Faj/alfaj
vadonban
állatkertben
nyugati síkvidéki gorilla
(Gorilla gorilla gorilla)
200.000
756
Cross folyó menti gorilla
(Gorilla gorilla diehli)
250-280
-
keleti síkvidéki gorilla
(Gorilla beringei graueri)
17.000
2
hegyi gorilla
(Gorilla beringei beringei)
720

 

A Fővárosi Állat- és Növénykertben egyébként 1989 óta élnek gorillák. A kifejlett tenyészpár, Liesel és Golo frigyéből született három kölyök közül a két legidősebb, Dango és Gorka már más állatkertek lakója. Ebobo, a legifjabb azonban jelenleg is Budapesten látható. Hármukon kívül még két fiatal, az elmúlt években érkezett nőstény, Iringa és N’Yaounda alkotja az ötfős csapatot.

*   *   *

A gorillavédelmi kampányhoz is kapcsolódóan két gyűjtőládát helyeztek el az Állatkertben a használt mobiltelefonoknak. Ezeket a készülékeket ugyanis vétek a szokásos háztartási hulladékkal kidobni: a mobiltelefonok egyes részei újrahasznosíthatók, más részük pedig veszélyes hulladéknak számít, ezért azokat szakszerűen ártalmatlanítani kell. A Főkapunál és az Emberszabású Majmok Házában elhelyezett gyűjtőládák erre nyújtanak megoldást, hiszen tartalmuk (az Állatkert, a Vodafone és a Reverse Logistics Group együttműködése keretében) újrahasznosításra kerül. Ez is fontos lépés abba az irányba, hogy mindennapi életünk minden egyes apró mozzanatát igyekezzünk környezettudatosabbá tenni.

Tréfás telefonálók április elsején

Ahogyan április elsején történni szokott, ma is égnek az Állatkert telefonvonalai. Ezen a napon ugyanis hagyományos ugratásnak számít, hogy a telefonálók valamilyen állathoz köthető nevű személyt – például Farkas urat – keresnek. A bolondok napjához kötődő sajátos tréfacsinálás hagyománya legalább fél évszázados. Az eredeti forma szerint az ugratás nem az Állatkertnek szól: a vicces kedvű emberek egymással igyekeznek „kibabrálni” oly módon, hogy barátjuk, ismerősük, munkatársuk asztalán egy üzenetet hagytak „Jónás úr visszahívást vár” üzenettel, és egy telefonszámmal, amely történetesen az Állatkert központi telefonszáma volt. Jónásnak a városligeti intézmény első, 1893-ban érkezett vízilovát hívták, de a XX. század elejére a közönség számára a vízilovakra általában utaló névvé vált. Manapság Jónás úr mellett Farkas és Medve urat is nagy számban keresik ilyenkor.

Forrás: FÁNK

Címkék: budapest állatkert gorilla április 1

A bejegyzés trackback címe:

https://rianna.blog.hu/api/trackback/id/tr1006899717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása