Húsvét az Állatkertben

 2009.04.07. 09:38

Idén sem fogadják be a húsvéti nyulakat

Programok sokaságával várja a Fővárosi Állat- és Növénykert mindazokat, akik nagyszombaton, illetve húsvét vasárnapján vagy hétfőjén ellátogatnak a városligeti intézménybe. A színes programkínálat mellett a húsvéti nyulakkal kapcsolatos állatvédelmi problémákra is igyekeznek felhívni a figyelmet, arra bíztatva az embereket, hogy ne vásároljanak élő nyulat meggondolatlanul, pusztán ünnepi fellángolásból. Ahogyan tavaly, az idén sem veszik át a „megunt” húsvéti nyulakat.

Közönségprogramok és nyúl-ügyek – hagyományosan ebben a két témában hallani leggyakrabban az Állatkertről a húsvét közeledtével. Nincs ez másként az idei esztendőben sem, hiszen most is változatos programkínálattal várják a látogatókat, és ebben az évben is felhívják a figyelmet a húsvéti nyulakkal kapcsolatos felelős magatartás fontosságára.

Elindul a Zoopódium

Április 10-én, azaz nagyszombaton indul el az az új családi programsorozat, amelynek keretében minden szombat délelõtt 11 órától koncertekkel, színpadi programokkal várják az Állatkert azon látogatóit, akik látogatásukat egy remek előadással szeretnék még színesebbé tenni. Az előadásokon való részvételhez a bejáratoknál kombinált „zoopódium” belépőjegyet kell váltani (ára felnőtteknek 2000, gyermekeknek 1500 Ft), amely természetese az állatkerti belépőjegyet is magában foglalja. 

Az első, most szombaton esedékes alkalommal a Bóbita együttes koncertjére kerül sor a Barlangteremben.

Maguk a húsvéti programok a háromnapos ünnep valamennyi napján, 10-én, 11-én és 12-én, tehát nagyszombaton, húsvét vasárnap és húsvét hétfőn is megrendezésre kerülnek. Lesz mászóhegy, ugrálóvár, hat állomásból álló családi játék, felfújható tojástenger, valamint arcfestés és kézműves program is. A húsvéti nyuszikkal külön nyuszisimogatóban ismerkedhetnek a gyerekek, természetesen állatgondozók és önkéntesek felügyelete mellett. A programot, amely 10 és 17 óra között várja a látogatókat, nagyszámú állatbemutató, látványetetés és más további látnivaló teszi teljessé.

Az Állatkert egyébként idén is tartja magát ahhoz az alapelvhez, hogy – akárcsak tavaly – ezúttal sem fogad már be „megunt” húsvéti nyulakat. A korábbi években ugyan volt erre lehetőség, ám akkoriban sem ez volt az intézmény nyúlvédelmi tevékenységének legfontosabb eleme.

Mint ismeretes, az Állatkert Magyarországon az elsők között hívta fel a figyelmet az „idényszerű házikedvencként” megvásárolt húsvéti nyulakkal kapcsolatos állatvédelmi problémákra. E tevékenység legfontosabb eleme mindig is az volt, hogy az intézmény azt javasolja a húsvéti nyúlvásárláson gondolkodó embereknek, fontolják meg, tudnak-e tartósan, a jó gazda gondosságával eljárni a nyúltartás során (ez nemcsak egyéni belátás kérdése, hanem az állatvédelmi törvényben rögzített jogszabályi előírás is)! Azoknak, akik felelősségük tudatában a nyúltartás mellett döntenek, szaktanácsokkal segít az Állatkert a nyulakról való gondoskodásban. Azok számára pedig, akik felelős döntés alapján nem vásárolnak nyulat, a városligeti intézmény nyuszisimogatóval és jelképes örökbe fogadással teremt lehetőséget arra, hogy ne maradjanak ki a „nyuszi-élményből”. 

A nyúlvédelmi tevékenység fenti elemei továbbra is megmaradnak, csupán a nyulak befogadásával hagyott fel az Állatkert. Ennek oka legfőképpen az, hogy megváltoztak a körülmények, hiszen az 1990-es évek elején még egészen más volt a társadalom viszonya a húsvéti nyúlvásárláshoz. Akkoriban csak kevesekben merültek fel a kérdés állatvédelmi szempontjai, és a nyulak befogadása sokat segített azoknak, akik pusztán ismerethiány miatt, esetleg önhibájukon kívül kerültek olyan helyzetbe, hogy az ünnep után nem tudtak gondoskodni a tapsifülesekről. Az utolsó olyan években, amikor az Állatkert még befogadta a húsvéti nyuszikat, főként olyanok éltek ezzel a lehetőséggel, akik eleve azért nem foglalkoztak az állattartás felelősségének kérdésével, mert kifejezetten számoltak azzal, hogy az ünnep után a nyulakat – és ezzel a felelősséget is – úgymond „lepasszolják” az Állatkertnek. Az állattartáshoz való ilyen hozzáállást azonban nem kívánják bátorítani a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai. A megoldás inkább az lenne, ha az emberek átéreznék az állattartással járó felelősséget, mert akkor eleve nem kerülhetnének olyan helyzetbe, hogy a húsvéti ünnepek után nem tudnak mit kezdeni az ünnepkor beszerzett tapsifülessel.

Mi kell a nyúlnak?

A vásárlók körében a kicsi nyulak a népszerűek, ezért a törpenyúl fajták mellett gyakran árulnak egészen fiatal nyulakat. Fontos tudnivaló azonban, hogy a nyúlfiak 20 és 28 napos koruk között térnek át a tejről a szilárd táplálékra, ezért, ha valaki túl fiatal nyulat vásárol, annak – megfelelő tejjel történő – táplálását is biztosítania kell. A legjobb azonban, ha ilyen fiatal nyulakat nem vásárolunk meg, bármennyire is aranyosak.

A nyúl nem ugyanazt eszi, mint az ember, a vasárnapi ebéd maradékát tehát ne is próbáljuk odaadni neki! Ugyanez vonatkozik a csokoládéra és hasonló nyalánkságokra! A legjobb, hogyha a nyúl táplálékának alapját a boltokban kapható nyúltáp képezi (amely a fogak megfelelő kopását is elősegíti). Ezt naponta friss zölddel, sárgarépával, karalábéval, retekkel és káposztával egészíthetjük ki. Fontos, hogy elegendő szénát is kapjon, mert az állatnak megfelelő mennyiségű rostra is szüksége van.

A nyúl vízigénye – ha nem csak tápot és szénát, hanem zöldségeket is kap – nem túl jelentős; ennek ellenére helyes, ha van előtte ivóvíz.

A nyúlfiak számára 20-30 °C, a felnőttek számára a 15-20 °C a megfelelő hőmérséklet. A nyulakat leggyakrabban dróthálós nyúlketrecben tartják, mert a lakásban megrághatja például a szabadon futókábeleket, a tapétát, és bútorok lábait is.

Forrás: FÁNK

Címkék: húsvét nyúl állatkert

A bejegyzés trackback címe:

https://rianna.blog.hu/api/trackback/id/tr166899713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása