A mentett gólyapár fiókái a Hortobágyon kaphatnak szárnyra

Négyszázezer forint az eszmei értéke annak a négy gólyafiókának, amelyeket ma szállítottak el a Fővárosi Állat- és Növénykertből a Hortobágyi Nemzeti Park területére. A fiatal madarak májusban látták meg a napvilágot az állatkerti Szavannakifutóban, mentett szülőmadarak fiókáiként, és minden esélyük megvan arra, hogy ősszel elindulhassanak az afrikai telelőhelyek felé.

Nemsokára már az afrikai szavannák felett repülhetnek azok a gólyafiókák, amelyek május elején keltek ki a Fővárosi Állat- és Növénykert Szavannakifutójában. A négy fióka mostanában éri el azt a kort, amikor eljön a fészek elhagyásának, illetve az első szárnycsapásoknak az ideje. A repüléssel való ismerkedés azonban a város közepén lévő Állatkertben kissé kockázatos lenne, így a négy állatot ma reggel kiemelték a fészekből, és a Hortobágyi Nemzeti Parkba szállították őket. Az elkövetkező hetekben egy ottani fészekbe kerülnek, így a hortobágyi puszta felett lesz alkalmuk elsajátítani a repülés csínját-bínját. A négy állatnak így minden esélye megvan arra, hogy ősszel – esetleg tapasztaltabb gólyákhoz csatlakozva – nekiindulhassanak az útnak Afrika felé.

A négy fióka történetének előzményei egyébként tavaly nyárra vezetnek vissza. Ekkor történt ugyanis, hogy a két szülőmadár – sérült állatként – bekerült a Fővárosi Állat- és Növénykert madármentő állomására, egyébként éppen a Hortobágy térségéből. Az állatkerti állatorvosok ellátták a madarakat, és bár röpképességüket már nem lehetett helyreállítani, a Szavannakifutóban olyan remek helyet kaptak, hogy Bálint napjára párba is álltak, fészkelni kezdtek, s május első napjaiban négy fiókának adtak életet. Ezek a fiókák azok, amelyeket most Hortobágyra szállítottak a vadonba való szoktatás céljából.

A fehér gólya (Ciconia ciconia) Magyarországon fokozottan védett faj, eszmei értéke 100.000 Ft. Márciustól októberig rendszeresen előfordul a Kárpát-medencében, egyes állatok alkalmanként át is telelhetnek. Magyarországi állományát 4800-5600 fészkelő párra becsülik. Fészkét gallyakból építi magas, nehezen megközelíthető helyekre. Emberi települések környékén – amint az közismert – előszeretettel épít fészket a kéményekre, háztetőkre, villanyoszlopok tetejére. Egy-egy fészekalj általában 3-6 tojásból áll, a fiókák 29-30 napos költési idő elteltével kelnek ki. 

Forrás: FÁNK

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rianna.blog.hu/api/trackback/id/tr326899691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása