Még az idén új elefánt érkezik Budapestre

Még az idén új elefántbika érkezhet a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. Többek között erről is megállapodás született az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének éves közgyűlésén, amelyet a múlt hét végén tartottak meg Koppenhágában. A szakmai eszmecserén dr. Persányi Miklóst, a budapesti zoo főigazgatóját a szervezet titkárává választották.

Az elmúlt hét végén tartották meg az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének évenkénti konferenciáját az épp 150. születésnapját ünneplő Koppenhágai Állatkertben. Az eseményen Európa vezető állatkerti szakemberei vettek részt, köztük ott volt a Fővárosi Állat- és Növénykert több munkatársa is. 

A konferencia kiemelt témáit áttekintve jól látható, melyek azok a kérdések, amelyek napjaink korszerű állatkertjeit a leginkább foglalkoztatják. Az egyik ilyen terület a természeti erőforrások fenntartható használata, amely nemcsak fő téma volt a konferencián, hanem a rendezvény egészét átható alapelv. A teljes egészében „zöld” konferencián még a szokásos kongresszusi csomag tartalma, sőt a résztvevők névkitűzője is teljes egészében újrafelhasznált anyagokból készült. Ugyancsak központi téma volt a klímaváltozás kérdésköre, valamint az idei Darwin-évforduló. Sőt, értékelték az európai ragadozóvédelmi kampány eredményeit is.

Az európai állatkerti konferenciák egyik legfontosabb részét azok a bizottsági ülések jelentik, amelyek egy-egy állatcsoport európai állatkerti gyűjteményi tervezésével foglalkoznak. E téren a Fővárosi Állat- és Növénykert számára igen fontos eredmény, hogy megállapodás született újabb elefántok beszerzéséről. Egy 9 esztendős, tehát fiatalnak mondható elefántbika még az idei őszön Budapestre érkezhet, jövőre pedig egy ugyancsak fiatal elefánttehén is érkezik majd a magyar fővárosba. Minderre a faj állatkerti szaporítását koordináló bizottság döntése alapján nyílt lehetőség, amely annál inkább jelentős eredmény, mivel a 2010-es évben más európai állatkert nem kap engedélyt újabb elefánttehén beszerzésére.

Az új elefántok ügye mellett megállapodás született arról is, hogy az Állatkert középtávon kihalófélben lévő ázsiai oroszlánokkal váltja fel a jelenleg bemutatott, afrikai vérvonalakra visszavezethető állományt. Az oroszlánokat Afrikában nem fenyegeti a kihalás veszélye, a külön alfajnak számító ázsiai oroszlánból (Panthera leo persica) viszont már csak alig kétszáz példány él az indiai Gudzsarát államban található Gir Erdő Nemzeti Park területén. 

Az európai állatkerti szakemberek egyeztetése nyomán megfelelő helyet sikerült találni a Budapesten született perzsa leopárd kölyköknek, és az európai tenyészprogramon belül továbbra is fontos szerephez jut a magyar főváros állatkertje két ritka nyugat-afrikai majomfaj, a mandrill és az aranyhasú mangábé, valamint több karmosmajom faj szaporítása terén. 

A koppenhágai rendezvényen személyi döntések is születtek: dr. Persányi Miklóst, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatóját az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének titkárává választották. Mint ismeretes, a magyar főváros állatkertjének igazgatója korábban két ízben megválasztott elnöke is volt ennek a szervezetnek. Az elnöki megbízatásról akkor köszönt le, amikor 2003-ban környezetvédelmi és vízügyi miniszterré nevezték ki.

Más budapesti szakemberek is fontos szerepet viselnek a szervezetben. Vidákovits István részlegvezető koordinátorként irányítja a mandrill nevű majomfaj egész Európára kiterjedő tenyészprogramját, és tagja a gorillákkal, illetve orangutánokkal foglalkozó munkacsoportnak. Dr. Sós Endre főállatorvos az Állatjólléti és Technikai Tanácsadó Bizottság, valamint az Állatgyógyászati Bizottság tagja, és részt vesz az óvilági majmokkal, a szélesszájú orrszarvúkkal és a kispandákkal kapcsolatos szakmai munkában is. Molnár Zoltán részlegvezető a jávai kancsil nevű törpeszarvas fajjal foglalkozó munkacsoportban, dr. Molnár Viktor állatorvos pedig az Állatjólléti és Technikai Tanácsadó Bizottságban tevékenykedik.

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) 1988-ban alakult, ma használatos nevét pedig 1992-ben vette fel. A szervezet legfontosabb feladatai a kipusztulástól fenyegetett állatfajok megőrzése, az ismeretterjesztés és tudományos kutatások támogatása. Jelenleg 36 ország 329 állatkertje tartozik a szervezet tagságába. 

A Fővárosi Állat- és Növénykert több területen is fontos szerepet játszik az EAZA munkájában. Összesen 63 fenyegetett faj esetében vesz részt összehangolt európai tenyészprogramban, illetve törzskönyvezési programban.

Forrás: FÁNK

Címkék: állatkert elefánt eaza persányi miklós

A bejegyzés trackback címe:

https://rianna.blog.hu/api/trackback/id/tr426899665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása