Újabb majomkölykök

 2009.12.11. 13:52

Cseperedő mókusmajmok a Dél-Amerika Házban

A tél közeledte ellenére az Állatkert számos pontján láthatunk állatkölyköket. A Dél-Amerikában őshonos mókusmajmoknál például három kölyök született a közelmúltban.

Már a nagyközönség is láthatja a Fővárosi Állat- és Növénykert legifjabb mókusmajmait. Az elmúlt öt hét során három anyaállat is világra hozott egy-egy kölyköt, amelyek szerencsére életerősnek bizonyultak. Ebben a korban persze még teljesen anyjukra vannak utalva, annak hátán, lovaglóülésben kapaszkodva töltik mindennapjaikat.

A halálfejes mókusmajmok (Saimiri sciureus) utódnevelési módszere elég sajátos, ugyanis az anyaállat mellett gyakran a csapat más tagjai is besegítenek a kölykökről való gondoskodásba. Ennek legfőbb oka az, hogy a 70-140 grammos újszülöttek meglehetősen nagyok a 750 grammnál semmiképp sem nehezebb anyákhoz képest. Emiatt ennél a fajnál szinte sohasem fordul elő ikerellés, sőt még a normális ellés is gyakran annyira megterheli a nőstény mókusmajmok szervezetét, hogy az első napokban nem is tudnak a kölyökkel foglalkozni. Ilyenkor tehát sokat számít a fajtársak segítsége. A három anyaállatnál szerencsére semmilyen probléma nem adódott, így az apróságok gondtalanul cseperedhetnek.

A mókusmajmok Dél-Amerikában őshonosak, és főként gyümölcsökkel, valamint rovarokkal táplálkoznak. Vemhességi idejük 152-172 nap, az utódok pedig 3-5 évesen érik el az ivarérettséget. Akár a 21 éves kort is megérhetik. A Fővárosi Állat- és Növénykertben a dél-amerikai állatokat bemutató állatház fűtött belső terében, a tapírok, vízidisznók, nagy marák és agutik szomszédságában lehet megcsodálni őket.

 

SZJA 1 %

A Fővárosi Állat- és Növénykert – törvényben előírt tájékoztatási kötelezettségének eleget téve – ezúton tudatja, hogy az intézmény részére a 2007. évben felajánlott személyi jövedelemadó 1 %-ból származó összeget – 31.778.981 forintot – a Madárház újjáépítésére fordította. Ez az információ december 15-től legalább egy éven át hozzáférhető lesz az intézmény weboldalán (www.zoobudapest.com) is, az 1996. évi CXXVI. törvény  6. § (3) bek. rendelkezései szerint.

 

Forrás: FÁNK

Címkék: állatkert kölykök mókusmajom szja 1%

A bejegyzés trackback címe:

https://rianna.blog.hu/api/trackback/id/tr436899649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása