Újabb kisállatok a Fővárosi Állat- és Növénykertben

A Fővárosi Állat- és Növénykert szinte minden sarkában állatkölykökkel és fiókákkal találkozhatunk, a gorilla- és orangután kölyöktől a zsiráfborjún át egészen a vízfelületek környékén tipegő kiskacsákig. A közelmúltban további örvendetes szaporulatra került sor, hiszen a makiknál és a vízityúkoknál is „gyermekáldás” volt.

A gyűrűsfarkú makiknál (Lemur catta) a Gumus nevű hatéves nőstény még április 3-án világra hozott két kölyköt. Az első hetekben, amikor a kedvezőtlen időjárás miatt a makik legtöbbször az állatházban tartózkodtak, nem sokat lehetett látni az apróságokból. Mostanra azonban már a nagyközönség is jól láthatja őket. Annál is inkább, mivel a gyűrűsfarkú makik kifutóját úgy alakították ki, hogy a látogatók akár be is sétálhatnak a félmajmok közé. A két – egyelőre még névtelen – kölyök idejének nagy részét az anyába csimpaszkodva tölti. Ennek ellenére az anyaállat legalább olyan lendülettel közlekedik a fák ágai között, mint a csoport többi, kölyköt nem cipelő tagja. Az állatkerti csapat egyébként összesen hat, illetve a két legújabb kölyökkel együtt nyolc állatból áll. A kicsik apja tíz esztendős, és Lehelnek hívják, mivel az eredetileg holland születésű állat Budapestre a Jászberényi Állatkertből került.

A makikhoz hasonlóan ugyancsak két jövevény cseperedik a Vízparti Élet Házának szomszédságában található, „Pákásztanya” nevet viselő bemutatóhelyen, ahol két vízityúk fióka kelt ki a múlt héten. Az időzítés nagyjából megfelel a faj bioritmusának, hiszen a költési szezon náluk áprilisban kezdődik. A fiókák ebben a korban még nemcsak méretben különböznek a felnőttektől, hanem a fejük szinte teljesen csupasz, és a csőr jellegzetes piros színe sem alakul még ki. Viszont már a fiókákon is látható a tipikus, hosszú ujjakkal ellátott láb, amely kifejezetten hasznos a süppedős, ingoványos terepen. A vízityúk (Gallinula chloropus) a darualakúak rendjébe, s azon belül a guvatfélék rokonságába tartozó madárfaj, amely szerte a világon előfordul. Magyarországon általában áprilistól októberig találkozni velük, de néhány madár akár át is telelhet. Itthon a Balaton, a Fertő-tó, a Velencei-tó és a Tisza-tó térségében figyelhetőek meg a legnagyobb számban, de a budapesti Városliget vízfelületei környékén sem számítanak ritka vendégnek. A fiókák 19-22 napos kotlási idő után kelnek ki a tojásból, a kirepülési idő általában 40-50 nap szokott lenni. A vízityúk Magyarországon védett, eszmei értéke 10.000 Ft.

Állatkerti munkatársak jeles szakmai szervezetek vezetőségében

Az elmúlt hetekben két jelentős szakmai szervezet is az Állatkert egy-egy munkatársát választotta be új vezetőségébe. Zsigmond Vince kertészmérnök, az Állatkert Fejlesztési Csoportjának vezetője a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének (MABOSZ) főtitkára, Hanga Zoltán állattenyésztő mérnök, az intézmény szóvivője pedig a Magyar Biológiai Társaság (MBT) Környezet- és Természetvédelmi Szakosztályának elnöke lett.

Forrás: FÁNK

Címkék: állatkert fiókák kölykök lemúr gyűrűsfarkú maki vizityúk

A bejegyzés trackback címe:

https://rianna.blog.hu/api/trackback/id/tr66899603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása