A tojásokat a Tisza-tó fenyegetett költőtelepeiről mentették ki

Vadmadár tojásokat keltetnek a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A zömmel vörös gémektől és nagy kócsagoktól származó tojásokat a természetvédelmi őrök gyűjtötték be olyan területeken, ahol az árvíz fokozottan védett madárfajok költőtelepeit veszélyeztette. 

A Fővárosi Állat- és Növénykert is részt vesz abban a munkában, amelynek keretében az árvízi események miatt veszélybe került vad madarakat igyekeznek megmenteni a természetvédelmi szakemberek. A Tisza-tavi madárrezervátumban június 9-én gyűjtötték be az áradás miatt fenyegetett fiókákat és madártojásokat a csak csónakon megközelíthető költőtelepekről. A fiókák a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi mentőhelyére kerültek, a tojásokat pedig a Fővárosi Állat- és Növénykertbe szállították keltetés céljából.

A tojások nagy része vörös gémektől (Ardea purpurea), illetve nagy kócsagoktól (Egretta alba), tehát fokozottan védett madaraktól származik. A tojások jelenleg keltetőben vannak, és bár bekerülésükkor kérdéses volt, hogy az árvíz mennyire ártott meg nekik, az elmúlt napokban végzett lámpázások során a kert szakemberei megállapították, hogy többségükben életképes embrió fejlődik. Így jó esély van arra, hogy a tojások nagy részéből valóban ki is keljen fióka. A kikelő madarakat – megfelelő előkészítés után – a természetbe fogják visszajuttatni.

A madármentéssel is foglalkozó ismert hazai intézmények közül a legtöbb madarat a Fővárosi Állat- és Növénykertben mentik meg: ez évente félezernél is több, javarészt természetvédelmi oltalom alatt álló szárnyast jelent, ráadásul a mentőtevékenység egyéb állatokra, így a sünökre és a denevérekre is kiterjed. A behozott madarak többféle problémával kerülnek be, az áramütéstől a mérgezésen át egészen a csonttörésekig. A madármentésben mindig az a cél, hogy a gyógyult, megerősített állatokat vissza lehessen engedni a szabad természetbe. Az Állatkert ezen a téren természetesen szorosan együttműködik a hazai nemzeti parkokkal, illetve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel is.

Tetszik a tópart a szürke gémeknek

A Fővárosi Állat- és Növénykertben számos más faj mellett szürke gémek (Ardea cinerea) is bemutatásra kerülnek. Számukra az intézmény egészen természetes hatású mesterséges életteret alakított ki az 1866-ban létesített Nagy-tó partján. Az itt fészkelő állomány az Állatkertbe 1996-ban bekerült néhány mentett madár alapozta meg, az ő utódaik élnek jelenleg is a Nagy-tó térségében. Jóllehet semmi sem korlátozza, hogy ezek az állatok az égi országúton át elhagyják a kert területét, a szürke gémek olyan jól érzik magukat a számukra biztosított területen, hogy eszükbe sem jut elköltözni onnan. Az idei évben különösen jó volt a szaporulat, annak ellenére, hogy a Nagy-tó térségében az év első felében különféle felújítási programok zajlottak. Ez egyébként azért volt lehetséges, mert a munkálatokat eleve úgy szervezték meg, hogy minél kevésbé zavarja a szürke gémeket és az ugyancsak itt fészkelő állatkerti kormoránokat.

Forrás: FÁNK

Címkék: kócsag mentés árvíz védett tisza tó vörös gém szürke gém vadmadár

A bejegyzés trackback címe:

https://rianna.blog.hu/api/trackback/id/tr926899581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása