Állatkertek éjszakája augusztus 31-én

Első ízben rendezik meg az állatkertek éjszakáját nyolc magyarországi helyszínen. Az ÉjszakáZoo-ra augusztus 31-én kerül sor a debreceni, a győri, a jászberényi és a miskolci állatkertek, a Budakeszi Vadaspark, a Tropicarium, a Tisza-tavi Ökocentrum és a Fővárosi Állat- és Növénykert részvételével.

Az elmúlt években több magyarországi állatkertben is előfordult, hogy esetenként éjjeli programokat és látnivalókat kínáltak a látogatóknak. A Magyar Állatkertek Szövetségének kezdeményezésére azonban most több hazai állatkert, vadaspark és hasonló intézmény együttműködve szervez különleges éjszakai programot a nagyközönségnek. Az ÉjszakáZoo nevet viselő kezdeményezéshez, amelyet akár az állatkertek éjszakájának is hívhatunk, összesen nyolc intézmény csatlakozott, amelyek közül hatan a Magyar Állatkertek Szövetségének tagjai.

Az állatkertek éjszakájára augusztus 31-én este kerül sor. Ezen az estén a Miskolci Állatkert és Kultúrpark, a debreceni Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertje, a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum, a Jászberényi Állat- és Növénykert, a győri Xantus János Állatkert, a Budakeszi Vadaspark, a Tropicarium (Budapest, Budatétény) és a Fővárosi Állat- és Növénykert (Budapest, Városliget) esti, illetve éjjeli nyitva tartással és különleges programokkal várja a nagyközönséget. A legtöbb helyen az ÉjszakáZoo programjai este 7-től éjfélig tartanak, a belépés 11 óráig történik. Az egyes állatkertek saját honlapjukon közlik a részletes programot.

Az a három intézmény, amely a főváros térségében található – tehát a Tropicarium, a Budakeszi Vadaspark és a Fővárosi Állat- és Növénykert – közös belépőjegy-konstrukcióval szeretné megkönnyíteni a látogatóknak, hogy akár mindhárom helyszínt felkereshessék. Az egységes belépőjegyek (melyek ára felnőttek esetében 3000, gyermekek, diákok esetében 2000 Ft) az említett napon este 7 és 11 között mind a három helyszínen érvényesek, mi több, a Budakeszi Vadaspark 31-én nap közben is felkereshető ezzel a jeggyel. A jegyeket már most szombattól, tehát augusztus 25-től meg lehet váltani mindhárom érintett intézmény pénztáraiban.

A Tropicariumban hangulatos félhomályban lehet majd az állatokat megtekinteni. Lesz mini kiállítás az „éjszaka rémisztő soklábú teremtményeiről”, rája etetés (19:00-kor és 22:30-kor) és kígyó látványetetés (20:30-tól) is. A gyerekeket este tízig kézműves foglalkozás is várja, sőt, azt is ki lehet majd próbálni, hány állatot sikerül felismerni pusztán a világító szeme alapján. 19 és 21 órai kezdettel kerül sor azokra a csoportvezetésekre, amelyeken a Tropicarium legfontosabb látnivalóit mutatják be. 20 és 22 órakor pedig extra „szűrőházi” csoportvezetés keretében a kulisszák mögé is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők. Ezekre a csoportvezetésekre előzetesen e-mailben kell jelentkezni.

 A Budakeszi Vadasparkban nemcsak este, hanem már nap közben is változatos programokkal várják az érdeklődőket az ÉjszakáZoo keretében. A Vadaspark az állatkertek éjszakájára váltott jeggyel délelőtt 10 és 12 óra között, délután 14 és 16 óra között, este pedig 19 órától 23 óráig lesz látogatható. 13 órakor kisállat suli, 15 órakor látványetetés várja a látogatókat, a találkozó mindkét esetben a sakál kifutójánál lesz. A programok közt akad vadsimogató muflonokkal és dámszarvasokkal, illetve lesznek érdekes éjszakai vezetések is. A szakvezetések, amelyekre érdemes elemlámpát vagy fejlámpát is magával hoznia az érdeklődőknek, 19:30-kor, 20:30-kor és 21:30-kor kezdődnek.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 19 órától éjfélig várják az ÉjszakáZoo programjai iránt érdeklődő nagyközönséget (a belépés 23 óráig történik). A látnivalók központja a májusban megnyílt új létesítmény, a Varázshegy lesz, ahol izgalmas állatbemutatókkal, vetítésekkel, előadásokkal, rengeteg állattal, életnagyságú ámbráscet modellel és neandervölgyi családdal ismerkedhetnek a látogatók. A kert többi részén nyolc állomáshelyen (Pálmaház, Ausztrálház, Délkelet-Ázsia ház, Madagaszkár ház, Elefántház, Mérgesház, Szavanna komplexum) a gondozók segítenek megismerkedni a bemutatott állatokkal. A rendezvény teljes időtartalma alatt üzemel a népszerű állatsimogató is. A hangulatos sétautakat fáklyákkal világítják meg.

PROGRAM a FÁNK-ban (Fővárosi Állat- és Növénykert)

19:30-22:30 Időgép szimulátor (térhatású film vetítése folyamatosan, kezdések 15 percenként)
19:15 Patkány a labirintusban – előadás és élő bemutató a Darwin-laborban
19:45 „Állatok akcióban” állatbemutató (Csillagtér)
20:15 Az érzékelés bajnoka – előadás a Darwin-laborban
20:30-22:30 Térhatású filmek vetítése a Csillagtérben 15 percenkénti kezdésekkel
20:30 Őstenger titkai – előadás az Őstenger bemutatóhelyen
21:00 Láthatatlan óriások – előadás az Óriások csarnokában
21:15 Kézközelben az ezerlábúval – előadás és bemutató a Darwin-laborban
21:30 A sötét labirintus mélyén – előadás és bemutató a Sötét labirintusban
22:00 Bőrevő halak – bemutató a Parányok világa teremben
22:15 Patkány a labirintusban – előadás és élő bemutató a Darwin-laborban


 

 

Címkék: program éjszaka állatkert vadaspark

A bejegyzés trackback címe:

https://rianna.blog.hu/api/trackback/id/tr456899563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása