Jegesmedve vizsgálat altatásban

 2009.01.28. 17:31

A szaporodásbiológiai vizsgálatra német szakemberek bevonásával került sor

Altatásban vizsgálták meg az Állatkert két jegesmedvéjének szaporodásbiológiai állapotát. A német és magyar szakemberekből álló csapat arra kereste a választ, hogy a jelenleg Budapesten élő jegesmedve pár frigyéből miért nem született bocs az elmúlt évek során.

Újabb érdekes állatorvosi beavatkozásra került sor a Fővárosi  Állat- és Növénykertben, a városligeti intézmény és a berlini Állatkerti és Vadállatkutató Intézet (Leibniz-Institut für Zoo- und Wildtierforschung, IZW) szaporodásbiológiai csoportja közötti együttműködés keretében. Ezúttal a jegesmedvéken végeztek vizsgálatokat szaporodásbiológiai állapotuk feltárására.

 

Budapesti jeges szaporulat

A jegesmedvék szaporítása terén a Fővárosi Állat- és Növénykert komoly hagyományokkal rendelkezik. A régi időkben állatkerti körülmények közt csak ritkán szaporodó állatokat az 1930-as években elsők között sikerült Budapesten szaporodásra bírni. A későbbiekben is több jegesbocs látott napvilágot az 1912-ben épült kifutóban. A Berlini Állatkert híres Knut nevű bocsának ősei, éspedig déd-, illetve ükszülei a magyar főváros állatkertjének lakói voltak.

 

A két jegesmedve, Lady és Vitus 1994 óta él együtt Budapesten. A nőstény itt is született, a hím pedig a Kölni Állatkertből érkezett a magyar fővárosba. Bár az utóbbi csaknem 15 évet mindvégig együtt töltötték, utódjuk nem született, mi több, az utolsó budapesti jegesmedve bocs éppen Lady volt, még 1990-ben. Az állatorvosi vizsgálatra azért volt szükség, hogy megállapítsák, mi az oka a „bocstalanságnak”.

A beavatkozásra január 27-én került sor. Az állatok altatásáról az Állatkert állategészségügyi szakszolgálatának munkatársai, dr. Sós Endre, dr. Molnár Viktor és Verőczey Tamás gondoskodtak. A szaporodásbiológiai vizsgálatokat a berlini intézet munkatársai, dr. Frank Göritz, dr. Robert Hermes és dr. Thomas Hildebrandt végezték. Elsőként a hím állat altatására került sor: az elkábított állaton egyrészt ultrahangos vizsgálatokat végeztek, másrészt ondóvétel is történt. A vizsgálatok során megállapították, hogy a hím szaporító anyag minősége kiváló, akár mesterséges termékenyítésre is alkalmas, éppen ezért a levett mennyiséget mindjárt le is fagyasztották, hogy a későbbiekben is felhasználható legyen. A vizsgálat során kiderült az is, hogy Vitus ivarszervén olyan elváltozás alakult ki, amely a párzást akadályozhatta (egészen pontosan a hímvessző szabad végét magába foglaló ún. tasak szűkületéről van szó, amely akadályozta a hímvessző kiöltését), ám ezt a gátló tényezőt viszonylag könnyen meg lehetett szüntetni. 

Másodikként került sor Lady vizsgálatára, amelynek elsősorban az volt az oka, hogy az eredeti elképzelések szerint – ha a nőstény erre alkalmas – a hímtől levett szaporító anyaggal mesterséges termékenyítést is végeznek volna. Erre azonban nem került sor, mert a vizsgálat a nőstény méhében olyan elváltozásokat mutatott ki, amelyek ugyan nem veszélyeztetik az állat egészségét, ám kizárják, hogy Ladynek utódja szülessen.

A vizsgálatok végeztével a két állat rendben felébredt az altatásból, s azóta már újra kifutójukban láthatja őket a közönség.

Ami a vizsgálatok során tapasztaltakat illeti, az állatkerti állatorvosok nagyjából hasonló eredményre számítottak. Annál is inkább, mivel viszonylag idős állatokról van szó, hiszen Vitus 18, Lady pedig 19 éves. Igaz ugyan, hogy a jegesmedvék akár 20-30 évig is élhetnek, de legnagyobb részük nem éri meg a 15-18 éves kort sem. Ahhoz, hogy – sok évnyi szünet után – ismét jegesbocs szülessen Budapesten, mindenképpen szükség lesz egy új nőstényre.

 

Elfogy alóluk a jég

A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) által felállított, a veszélyeztetettség mértékét mutató kategóriák alapján a jegesmedve „sebezhető” fajnak számít. Az elmúlt években a természetvédők növekvő aggodalommal figyelik a vadon élő jegesmedvék sorsának alakulását. az északi sarki jégsapka kiterjedése ugyanis – főleg ez egymást követő nyarakat összehasonlítva – számottevően lecsökkent, így a jegesmedvék élettere is összezsugorodott. A vadon élő jegesmedvék számát 20-25 ezer egyedre becsülik. A világ állatkertjeiben alig kétszáz jegesmedve él.

 

Forrás: Fánk

 

Címkék: állatkert jegesmedve

A bejegyzés trackback címe:

https://rianna.blog.hu/api/trackback/id/tr426899747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása