Az állatok takarmányára, egészségvédelmére, madármentésre is jut a támogatásból

51.065.746 Ft-ot kapott az adófizetőktől a Fővárosi Állat- és Növénykert. A 2007. évi jövedelem alapján befizetendő személyi jövedelemadó 2008-as bevallásakor ekkora összegről rendelkezett az a 6820 adózó, aki az Állatkertnek, illetve az intézmény alapítványának ajánlotta fel adója 1 %-át. 

A Fővárosi Állat- és Növénykert, valamint az intézmény alapítványa is az első negyven szervezet között szerepel azon a listán, amely azokat a szervezeteket tartalmazza, amelyek a legtöbb 1 %-os felajánlást kapták az adózó állampolgároktól. 2008-ban (a 2007. évi jövedelem után befizetett személyi jövedelemadó bevallásakor) az Állatkertnek 4365-en ajánlották fel adójuk 1 %-át, összesen 31.754.150 Ft értékben, amivel az intézmény a legtöbb felajánlást kapott szervezetek listáján a 19 helyen szerepel. Ugyanezen lista 37. helyén szintén az Állatkert, pontosan az intézmény önálló adószámmal rendelkező alapítványa szerepel: 2455-en rendelkeztek úgy, hogy a felajánlható összeggel a Budapesti Állatkertért Alapítványt támogatják, ami összesen 19.311.596 Ft-ot jelent. 

A mindösszesen 51.065.746 Ft-ra rúgó támogatás igen jelentős összegnek számít, hiszen a 28.000-nél is több potenciális civil kedvezményezett közül csupán 14 olyan akad, amely ennél is nagyobb összegű támogatást kapott az állampolgároktól.

Mire használja az Állatkert az 1 %-ot?

A személyi jövedelemadó 1 %-ának felajánlásából származó összegeket az Állatkert minden esetben közvetlenül az élő gyűjteményre, illetve a természetvédelmi munkára fordítja. Az évi 140 millió forintot is meghaladó takarmányköltség jelentős hányadát például ebből a támogatásból fedezik, de futja belőle állatgyógyászati készítmények beszerzésére is. Az összeg egy részét természetvédelmi munkára, például a veszélyeztetett fajok megmentését szolgáló tenyészprogramok fenntartására, vagy az intézmény madármentő tevékenységének finanszírozására fordítják. Mint ismeretes, Magyarországon a legtöbb sérült, mérgezett, áramütött vagy törött szárnyú vadmadarat a Fővárosi Állat- és Növénykert madármentő állomásán és természetvédelmi mentőhelyén látják el az intézmény állatorvosai.

A Fővárosi Állat- és Növénykert ezúton is megköszöni az adófizetőknek, hogy ilyen nagy számban támogatták személyi jövedelemadójuk 1 %-ának felajánlásával az Állatkertben folyó közhasznú, természetvédelmi munkát.

Forrás: FÁNK

Címkék: állatkert szja 1%

A bejegyzés trackback címe:

https://rianna.blog.hu/api/trackback/id/tr976899745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása