Nőszirom bemutató változatos virágkompozíciókkal

Mától egészen vasárnapig látogatható az Állatkertben az Ötödik Magyarországi Nőszirom Kiállítás. A nőszirmok – vagy más néven íriszek – színpompás bemutatója a Pálmaház mögött, a lepkék nyári bemutatóhelyén tekinthető meg.

Mit jelent az „írisz”?

Az írisz szó a magyar nyelvben többféle jelentéssel is bír: ez a nőszirom másik, latin eredetű neve, és egy ritka, ámde nagyon szép női keresztnév is egyben. Írisznek szokás nevezni a szem szivárványhártyát is, az operatőrök pedig a kameraobjektív rekesznyílását hívják így.

A Fővárosi Állat- és Növénykert és az Íriszkedvelők Magyarországi Egyesülete idén is megrendezi a Magyarországi Nőszirom Kiállítást, amelyre ebben az évben május 15-én délután, illetve 16-án és 17-én kerül sor. A színpompás, látványos virágbemutatónak a Pálmaház mögötti Lepkekert ad otthont. A kiállítás három napján a növény keresztnevűek (pl. Hanga, Ibolya, Írisz, Jácint, Pálma, Rózsa, Virág stb.) díjmentesen léphetnek be az Állatkertbe.

A bemutató célja a magyar kertkultúra fejlesztése és népszerűsítése, a népes és igen változatos nőszirom növénynemzetség megismertetése, illetve a nőszirmok által nyújtott kertészeti és esztétikai lehetőségek bemutatása. A különböző kertészeti nősziromfajták bemutatója mellett a közönség különféle virágkompozíciókat is láthat. Ezeket a Varga Márton Kertészeti Szakképző Iskola tanárai és diákjai készítik

A nőszirmok – másik nevükön íriszek – 200-300 faja az északi félteke mérsékelt égövi területein honos. Több faj Magyarországon is előfordul vadon. Ilyen például a törpe nőszirom (Iris pumila), a homoki nőszirom (Iris arenaria), a fátyolos nőszirom (Iris spuria) és a szibériai nőszirom (Iris sibirica) is. A mocsári nőszirom (Iris pseudacorus) kivételével valamennyi hazai faj védett.

A kertészeti változatok legtöbbször a szakállas nőszirom (Iris barbata) változatai, a főbb nemesítési központok az Egyesült Államok, Franciaország, valamint Ausztrália.

A magyar nősziromnak (Iris aphylla subsp. hungarica) legalábbis a képét legtöbbünk naponta a zsebében hordja: ez a növény díszíti ugyanis a 20 forintos érmét.

Forrás: FÁNK

Címkék: kiállítás állatkert virág írisz

A bejegyzés trackback címe:

https://rianna.blog.hu/api/trackback/id/tr976899703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anulu 2009.05.28. 16:37:38

Biztos szép lehet.
süti beállítások módosítása