Óvoda kiskígyóknak

 2009.08.21. 10:23

Csaknem száz „kígyóbaba” jött világra az állatkerti Mérgesházban

Csaknem száz aprócska mérgeskígyó cseperedik a Fővárosi Állat- és Növénykert nemrégiben átadott Mérgesházában. A kiskígyók „óvodáját” üvegfalon át tekintheti meg a nagyközönség.

Alig két hónap telt el a Fővárosi Állat- és Növénykert idei legnagyobb beruházásának számító Mérgesház megnyitása óta, ám az itt bemutatott mérgeskígyók máris szaporodásnak indultak. Az elmúlt hetekben összesen csaknem száz kiskígyó jött a világra, köztük 48 puffogó vipera (Bitis arietans), 32 gaboni vipera (Bitis gabonica), 11 keleti gyémántcsörgőkígyó (Crotalus adamanteus) és 8 sivatagi szarvascsörgőkígyó (Crotalus cerastes). Ezek a fajok a mérgeskígyók körében a veszélyesebb fajok közé tartoznak, hiszen a kifejlett gaboni viperák a legnagyobb méregfogú és legtöbb mérget termelő mérgeskígyónak számítanak, a gyémántcsögőkígyót Észak-Amerika legveszélyesebb kígyófajának tartják, a puffogó vipera pedig arról nevezetes, hogy Afrikában e fajhoz kötődik a legtöbb halálos kígyómarás.

Az említett kígyófajok – a hüllők többségével ellentétben – nem raknak tojásokat, pontosabban azokat a testükben költik ki, így végül eleven utódokat hoznak a világra. 

A kiskígyókat a Mérgesház szaporító helyiségében, egy üvegfalon át tekintheti meg a nagyközönség. Az apróságok ebben a korban még nem terráriumokban, hanem kisebb, átlátszó tetejű dobozokban kapnak helyet. Természetesen a kicsiknek is van mérgük, jóllehet a termelődő méreg mennyisége jóval kisebb, mint a kifejlett állatoké. A biztonsági előírások szempontjából mindenesetre a felnőtt mérgeskígyókkal esnek egy tekintet alá.

Forrás: FÁNK

Címkék: budapest állatkert bébi kígyó

A bejegyzés trackback címe:

https://rianna.blog.hu/api/trackback/id/tr396899673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása