Ki a gorillakölyök apja?

 2010.01.10. 17:32

A nőstény két hímmel is párzott, így nem tudni biztosan, melyikük lehet az apaállat

Kérdéses, hogy melyik hím lehet az apja a január 5-én kedden született gorillakölyöknek. A gondozók megfigyelése szerint ugyanis az anyaállat nemcsak a csapat vezérhímével, hanem annak fiával, egy ugyancsak ivarérett hímmel is párzott. A kérdést várhatóan „apasági vizsgálattal” kell majd eldönteni.

Még az állatkerti szakemberek sem tudják biztosan, ki az apja a kedden született gorillakölyöknek. A budapesti gorillacsapatban ugyanis két hím van, és a gondozók megfigyelései szerint a N’Yaounda nevű anyaállat nemcsak a harmincéves, Golo nevű vezérhímmel, hanem annak tízesztendős fiával, az ugyancsak ivarérett Ebobóval is párzott. Ennek megfelelően egyáltalán nem biztos, hogy a csapat vezére az apa.

Az apaság kérdésére az állatok viselkedésének megfigyelése sem ad kétséget kizáró választ, hiszen a csapaton belüli nézeteltérések során – ha szükséges – mindkét hím az anyaállat és a kölyök védelmére kel.

Azt, hogy pontosan melyik hím a kicsi apja, várhatóan egy „apasági vizsgálat” keretében fogják tisztázni az állatkerti szakemberek. Ez azonban pillanatnyilag egyáltalán nem sürgős, hiszen ennek csak évek múlva lesz igazán jelentősége, amikor a most még alig pár napos apróságnak párt keresnek majd az európai állatkerti gorilla tenyészprogram keretében.

Hasonló helyzet egyébként más állatkertekben is előfordul, hiszen a gorillákat – biológiai igényeiknek megfelelően – mindenütt csapatban tartják, és nem ritka, hogy a csapaton belül több ivarérett hím is akad. Ugyanez volt a helyzet a budapesti csapat vezérhímje, Golo harminc évvel ezelőtti születésekor: a Stuttgarti Állatkertben ugyanis szintén több hím gorilla élt, ezért azt, hogy pontosan melyik állat is volt Golo apja, csak 2006-ban sikerült egy „apasági vizsgálat” keretében tisztázni.

A kicsi egyébként szépen fejlődik. Noha a gondozók öt nap elteltével sem látták szopni, ennek elsősorban az az oka, hogy az újszülött gorillák általában éjszaka táplálkoznak. Ugyanezt figyelték meg az előző három budapesti kölyöknél, és számos külföldi állatkertben is. A gondozók úgy látják, az anya és a kölyök állapota egyaránt kielégítő, de a zavarásra most is nagyon érzékenyek. Az ellés napjának estéjén N’Yaounda még az általa megszokott gondozók jelenlétét is túlságosan zavarónak találta. Éppen ezért az Emberszabású Majmok Házának „hermetikus” lezárását az Állatkert néhány napig még biztosan fenn fogja tartani.

Honnan ered a gorilla név?

A vándorszóként szinte valamennyi nyelv szókészletébe bekerült gorilla elnevezés karthágói (pun) eredetű. Így nevezték azokat a „szőrös embereket”, amelyekkel az ie. 5. században a Hanno vezette karthágói expedíció során találkoztak Nyugat-Afrikában. A tudománytörténészek szerint ezek az élőlények valószínűleg gorillák lehettek.

Forrás: FÁNK

Címkék: állatkert gorilla kölykök

A bejegyzés trackback címe:

https://rianna.blog.hu/api/trackback/id/tr226899645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása