Új eljárás lesz, mert az előző pályázat ajánlatai nem voltak elfogadhatóak

A napokban több médium is foglalkozott azzal a hírrel, amely szerint a Top Cop Security Zrt. nevű őrző-védő magáncég a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult a Fővárosi Állat- és Növénykert döntése ellen. 

A hír szerint az említett magánvállalkozás azért tervez ilyet, mert sérelmesnek találja, hogy az Állatkert által őrzés-védésre kiírt közbeszerzési eljárást az intézmény eredménytelennek nyilvánította. Sajnálatos módon a cég felügyelő-bizottságának elnöke, Fábián Péter ezt – félrevezető módon – úgy fogalmazta meg, mintha az Állatkert azért nyilvánította volna érvénytelennek a közbeszerzési eljárást, mert a beérkezett ajánlatokat „túl olcsónak” találta és ezzel pazarolná a közpénzeket.

A valóság ezzel szemben az, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert által az őrző-védő szolgáltatásokra decemberben kiírt közbeszerzési eljárásra beérkezett ajánlatok vagy a vonatkozó jogszabályoknak, vagy az ajánlattételi felhívásban meghatározott feltételeknek nem feleltek meg. Ráadásul elfogadásuk nem lett volna összhangban a Közbeszerzési Döntőbizottság azon döntéseivel sem, melyek alapján korábban a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságra és a Millenáris Nonprofit Kft.-re is milliós bírságot szabtak ki, illetve új eljárásra kötelezték.  Ezekben az esetekben az ajánlatkérő olyan ajánlatot fogadott el, amelynél az ajánlat alapján kalkulálható óradíj nem érte el az ágazatban szokásos értéket. Mivel hasonló eset állt elő most is, az ajánlatkérő Állatkertnek kötelessége volt az eljárást eredménytelennek nyilvánítani.

A Közbeszerzési törvény ugyanis az ajánlatkérő kötelességévé teszi, hogy akár indokolatlanul alacsony, akár túl magas ár esetében külön indoklást kérjen az ajánlattevőktől, melyre ez esetben is sor került. A jogszabály szerint amennyiben ez az indoklás sem segíti a beadott ajánlatok gazdasági ésszerűségének megértését, úgy azt érvénytelennek kell nyilvánítani. Jelen esetben is ez történt. A decemberben meghirdetett közbeszerzési eljáráson elindult nyolc cég közül hét elfogadta a döntést, az Állatkert őrző-védő feladatait jelenleg is ellátó Top Cop Security Zrt. azonban – egyedüliként – jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz. 

Az Állatkert szakértői jelenleg új közbeszerzési eljárás kiírását készítik elő. Az esettel kapcsolatban az intézmény sajnálattal állapította meg, hogy Fábián Péter, az őrző-védő cég felügyelő-bizottsági elnöke azzal vádolta meg az Állatkertet, hogy annak döntése „30-40 millió forintos többletkiadást fog Budapestnek, a budapesti polgároknak, a budapesti önkormányzatnak okozni”. Továbbá büntetőeljárás indításának lehetőségét is felvetette a kert döntése miatt. Mivel e kijelentések alkalmasak arra, hogy az intézményt indokolatlanul rossz színben tűntessék fel, az Állatkert felszólította Fábián Pétert nyilatkozatának visszavonására. Emellett – az intézmény jó hírének megsértése miatt – polgári peres eljárásban tízmillió forint értékben fog kártérítést követelni a felügyelő-bizottsági elnöktől az okozott nem vagyoni kárért.

Forrás: FÁNK

Címkék: állatkert közbeszerzés

A bejegyzés trackback címe:

https://rianna.blog.hu/api/trackback/id/tr286899629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása